Polen backar om abortförbud

Efter att över hundra tusen polska kvinnor klätt sig i svart för att protestera mot ett förslag om att nästintill totalförbjuda aborter viker det polska parlamentet sejmen ner sig.

En parlamentarisk kommitté röstade ner förslaget under onsdagen och rekommenderade parlamentsledamöterna att göra detsamma. Enligt en liberal parlamentsledamot backade det styrande partiet Lag och rättvisa efter det massiva motståndet.

– Lag och rättvisa backar för att de är rädda för alla kvinnor som protesterat, säger den tidigare premiärministern Ewa Kopacz.

Men än är slaget inte vunnet för de svartklädda kvinnorna, menar Kopacz. Lagförslaget måste fortfarande röstas ner av en majoritet av parlamentsledamöterna.

Lagförslaget skulle innebära att den enda tillåtna omständigheten för att genomföra en abort är om kvinnans liv svävar i livsfara. Alla andra aborter skulle bestraffas med två till fem år i fängelse.

Den polska katolska kyrkan stödde förslaget till en början, även om dess biskopar sedan dess har motsatt sig att lagbrytarna skulle fängslas.

Även kvinnor som röstat på Lag och rättvisa har visat sitt missnöje.

– Jag tycker fortfarande inte att liberalism alltid är det rätta, men jag var svartklädd i måndags och deltog i protesterna, säger Ola, en 29-årig polsk kvinna, som känner sig ”väldigt sviken” av partiet hon lade sin röst på.

TT

global

Kommentera den här artikeln