Indien har gett ordet storstrejk en ny  innebörd. 180 miljoner arbetare strejkade i slutet av förra veckan, uppger facket. Andra källor talar om tiotals miljoner.

”Den största strejken i mänsklighetens historia” var rubriken i indiska Metro i helgen.

Dagen innan, den 2 september, var fabriker, myndigheter och transportnätet i Indien till stora delar lamslaget då anställda protesterade mot en ekonomisk reform som regeringen föreslår.

Uppgifterna om hur många som deltog i strejken går isär.

Tiotalmiljoner, anger uppger vissa källor medan Tapan Sen, generalsekreterare för indiska centralorganisationen CITU säger till brittiska BBC att antalet strejkande uppgick till 150 miljoner.

Andra fackföreningar talar om 180 miljoner strejkande, men någon tillförlitlig statistik finns dock inte.

Om det är världens största strejk eller inte är därför oklart. I september förra året, 2015, hölls en stor strejk där tiotalsmiljoner uppgavs ha deltagit.

Indiska facket är kritisk till regeringen vill privatisera delar av den offentliga sektorn och öppna för fler utländska investeringar inom industrin.

Strejken utlystes av tio fackliga centralorganisationer strax efter ett samtal med finansministern Arun Jaitley.

Regeringens bud till facket var då att höja den lägsta månadslönen i landet från 6400 rupies till 9100 rupies, motsvarande från 870 till 1200 kronor. Facken var missnöjd med den föreslagna höjningen och ville att också socialförsäkringssystemet skulle utvidgas.

LÄS OCKSÅ:

Indiens kvinnor kämpar för sin plats på arbetsmarknaden

Hårt slit under Bollywoods tjusiga yta

Indien tar över asiatisk ledarroll