Brittiska jobbmarknaden kan vara i fritt fall. Det tyder i alla fall de första prognoserna efter Brexitomröstningen på.

En enkät bland brittiska rekryteringsföretag tyder på att brittiska arbetsgivare blivit försiktiga med att ersätta personal.

— Arbetsmarknaden i juli var i fritt fall, antalet nyanställningar var då på samma nivå som under krisen 2009, säger Kevin Green,  chef för The Recruitment & Employment Confederation (REC), till Financial Times.

Orsaken uppges vara att britterna i slutet av juni röstade för att lämna EU-samarbetet.

Kevin Green, på REC, leder de brittiska rekryteringsföretagen gemensamma organisation som har tagit fram ett eget index (REC-indexet). Indexet visar hur många jobb som ersätts då personal slutar.

Om siffran är under 50 innebär de att jobb som går förlorade, över 50 innebär att det skapas nya arbeten.

I juni i år, strax innan Brexitomröstningen, var indexet 49,3.

I juli, strax efter omröstningen, föll det kraftigt till 45,4 procent, skriver Financial Times som jämför siffran med juli 2014 då indexet nådde sin toppnotering på 65.

Enligt undersökningen så har arbetsmarknaden i London, södra Skottland och Midlands påverkats mest negativt av folkomröstningen.

Undersökningen visar på samma trend som Bank of England tidigare tagit upp. I början av augusti gjord banken om sin arbetslöshetsprognos och bedömde att EU-utträdet leder till att 250 000 fler blir av med sina jobb. För att motverka det har banken sänkt sin utlåningsränta till rekordlåga nivåer.

Osäkerheten om hur landets arbetsmarknad påverkas är dock stora.

Kevin Green säger till Financial Times att ”sanningen är att vi inte vet vilka långsiktiga konsekvenser folkomröstningen kommer att få. Stabiliseras den politiska situationen och om Bank of England fattar rätt beslut kan förtroendet för den brittiska arbetsmarknaden återhämta sig snabbt.”