Lastbilen som användes vid dådet. Foto: Luca Bruno

Lastbilen som användes vid dådet. Foto: Luca Bruno

 

Frankrike är i chock efter ytterligare ett dåd. Minst 84 människor dödades när en lastbil körde rakt in i en folksamling under nationaldagsfirandet i Nice.

– Frankrike som helhet hotas av islamistisk terror, säger president François Hollande i ett tv-sänt tal.

Panik utbröt på strandgatan Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i den nationaldagsfirande folksamlingen sent på torsdagskvällen. Föraren av bilen — enligt poliskällor till Reuters en 31-årig fransk-tunisisk man — plöjde uppemot två kilometer genom folksamlingen innan han stoppades av polisen.

Vittnen beskrev att offren inte hade en chans. De föll som käglor när lastbilen stormade fram. Enligt The Guardian ska föräldrar ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet. Människor sprang i panik från platsen.

Gärningsmannen, som enligt poliskällor till Reuters var okänd av underrättelsetjänsten men känd av polisen för annan brottslighet, ska ha öppnat eld mot människor, innan han själv sköts ihjäl av polis.

Svenska Ylva Sefastsson, 23 år, befinner sig i Nice tillsammans med två vänner. De bor i en lägenhet precis i närheten av det inträffade.

– Vi satt på vår balkong och hörde att folk började skrika och vi såg att folk började springa på gatan nedanför oss, säger hon. Sedan hörde vi några smällar.

I ett tv-sänt tal från Elyséepalatset sade en sammanbiten men samlad Hollande att flera barn dödats.

– Frankrike är svårt drabbat av den här tragedin. Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt, och Frankrike kommer alltid vara starkare än de fanatiker som attackerade henne i dag, säger Hollande.

De undantagslagar i landet som införts efter Parisdåden, som skulle upphöra den 26 juli, kommer nu att förlängas i tre månader och arméreservister kommer att kallas in för att säkerställa säkerheten. Senare i dag kommer Hollande att resa till Nice.

– Under de här omständigheterna måste vi visa absolut vaksamhet och beslutsamhet, säger han och berättar att landet kommer att förstärka sin roll i Irak och Syrien.

TT:s fotograf Sebastian Lejon på plats berättar att han under natten såg en person gripas av polis med förstärkningsvapen.

– Polisen tog en kille som försökte smita. Då blev det lite spänt och jag blev bortmotad, säger Sebastian Lejon.

Han säger att människor på plats är rädda.

– Jag pratade med en man från Lyon som inte hade någonstans att bo. Han var livrädd och visste inte hur han skulle ta sig därifrån. Folk är skärrade och polisen är på helspänn.

När en grupp som såg ut som turister sprang mot ett hotell drog polisen vapen och skrek, berättar han, och säger att det fortfarande är mycket ambulanser nere vid stranden.

Utredningen leds av antiterrorutredare, som tagit över fallet.

I lastbilen hittades tunga vapen och granater, uppger den lokala politikern Christian Estrosi till lokalradio, enligt Reuters. Men en källa uppgav senare för AFP att det ska ha rört sig om attrapper.

Italien förstärker sin gränskontroll mot Frankrike på tre vägar och vid järnvägsstationen i Ventimiglia, säger den italienske inrikesministern Angelino Alfano, enligt nyhetsbyrån Reuters. Nice ligger 35 kilometer från den italienska gränsen.

”Vår säkerhetsapparat arbetar för fullt”, skriver Alfano på Twitter.

Franska myndigheter uppmanar blodgivare att ge blod, skriver den franska tidningen Libération. Klockan tio öppnar blodcentralen i Nice.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar, men uppmanar svenskar i Nice att kontakta anhöriga samt att följa lokala myndigheters råd.

TT