Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tackar Telias bolag Turkcell för stödet till stiftelsen Ensar som står hans parti nära. Foto: Lefteris Pitarakis AP-TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tackar Telias bolag Turkcell för stödet till stiftelsen Ensar som står hans parti nära. Foto: Lefteris Pitarakis AP-TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tackar Telias bolag – Turkcell – för allt stöd. Det delvis svenskägda bolaget har sponsrat en organisations som står regeringspartiet nära.

Samtidigt som Amnesty och flera andra organisationer ser med oro på utvecklingen av de mänskliga rättigheterna i Turkiet så sponsrar Telias turkiska bolag – Turkcell – den religiösa stiftelse Ensar som står nära president Erdogans parti AKP.

– Jag vill rikta ett särskilt tack till Turkcell som sponsrat stiftelsen Ensars aktiviteter, inledde Erdogan sitt tal då internationella studentorganisationen UDEF höll sitt möte i Istanbul i går, söndagen den 15:e maj, rapporterar den turkiska dagstidningen Diken.

Stiftelsen har ett omfattade studiestödsprogram men organisationen har nyligen hamnat i blåsväder då grundskolelärare som jobbade för dem nyligen dömdes till 508 års fängelse för våldtäkt på tio barn.

Pedofilskandalen har fått många att ifrågasätta varför Teliabolaget Turkcell sponsrat stiftelsen.

På twitter har Turkcell anklagats för att vara pedofilkramare. Telebolaget har svarat med att vända sig till en domstol och kräva censur av inläggen, vilket Arbetet Global tidigare skrivit om.

Internetcensur är vanlig i landet.

Reportrar utan gränsers svenska ordförande Jonathan Lundqvist har kallat pressfriheten i Turkiet för ”katastrofal”.

Senast i april greps den nederländska journalisten Ebru Umar av polis då hon var på semester i Turkiet och hade twittrat en kritisk kommentar om president Erdogan.

Svenska Telia – där svenska staten är den enskilt största ägaren – uppger att de ser allvarligt på att Turkcell vill censurera twitter. Telia anser dock att de inte kan göra så mycket eftersom det är turkiska staten som utsett bolagsstyrelsen.

Att staten utsett styrelseledamöterna trots att Telia, med sin 38-procentiga andel är den största enskilda ägaren, beror på att det sedan flera år rasar en maktstrid i bolaget.

Det är inte första gången det blåser kring det Teliaägda bolaget.

Våren 2012 avslöjade Arbetets reporter Esref Okumus att Turkcell låg bakom vartannat avlyssnat samtal i Turkiet och att flera fackliga företrädare åtalats och dömts till långa fängelsestraff efter telejättens avlyssning.

LÄS OCKSÅ:

Turkcell – detta har hänt i tio punkter

Vänsterpartiet: Telia borde göra sig av med Turkcell

IN ENGLISH: Turkcell – ”the pearl” of Swedish Telia – accused of censorship

Esref Okumus