Foto: Petros Giannakouris-AP/TT

Grekiska kommunistfacket Pame protesterar i Aten mot regeringens åtstramningar. Foto: Petros Giannakouris-AP/TT

Grekland står stilla i dag. Facken har  gått ut i en landsomfattande strejk i protest mot nya åtstramningar som bland annat innebär en sänkning av pensionerna.

Kollektivtrafiken står still, inrikesflyget står på marken och färjorna ligger kvar i hamnen.
I dag, torsdag, har Grekland lamslagits av en stor strejk som organiserats av de fackliga centralorganisationerna Adedy och GSEE.

I januari 2015 vann vänsterpartiet Syriza valet, vilket många inom fackföreningsrörelsen välkomnade. Men i dag växer kritiken mot premiärminister Alexis Tsipras.

Han gick till val på att inte gå med på EU:s krav om åtstramningar men gjorde sedan en tvärvändning och gick med på reformer för att få ett nödlån på 86 miljarder euro.

För att få nödlån från EU och hålla ekonomin rullande har vänsterregeringen gått med på att sänka utgifterna för pensionskostnaderna med 1 procent av BNP – motsvarande 18 miljarder kronor. De högsta pensionerna i landet ska sänkas ifrån 25 300 till 21 600 kronor.

Regeringen vill också slå samman pensionsfonder och öka både anställdas och arbetsgivares bidrag till socialförsäkringssystemet. Facken är kritiska eftersom att de anser att de reformer som EU kräver är en strypsnara för ekonomin. I dag är arbetslösheten kring 25 procent och åtstramningarna, tror facken, leder till att det blir svårare att skapa nya arbeten.

De senaste veckorna har det kritiska rösterna tilltagit och arbetare har blockerat vägar i protest mot åtstramningarna.

Förutom pensionsreformer planeras en skattereform, som höjer skatteuttaget från många befolkningsgrupper, samt ett försök att rensa upp bland alla problemlån i den grekiska banksektorn som inte går att lösa ut då många låntagare till följd av skyddsregler inte får vräkas från sina pantsatta bostäder.

Arbetet Global/TT