https://twitter.com/kivanceliacik/status/666285188746473472

Konflikten mellan fack och myndigheter hårdnar i Sydkorea. Den senaste tiden har polisen gjort flera tillslag mot facket KCTU. Polisen har satt in tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som protesterat mot nya arbetsmarknadslagar.

Poliserna i sina gula reflexvästar fyllde gatan utanför det Sydkorenaska facket KCTU:s huvudkontor i Soeul förra helgen. Konflikten mellan facken och staten blir allt hårdare.

Mer än 1800 poliser hade kallats in i helgen då polisen gjorde en razzia mot facket som den 14 november organiserade en demonstration mot frihandelsavtalet TPP, mellan USA och flera asiatiska länder.

Demonstrationen urartade och en av person är fortfarande medvetslös efter att ha slungats i marken efter att ha besprutats av en vattenkanon.

Polisen hävdar att facket gjort sig skyldig till att organisera illegala och våldsamma protester där poliser misshandlats med stålrör och där polisbilar vandaliserats. Polisen uppger att de hittat yxor, hammare och rep som polisen misstänker ska användas vid demonstrationer, skriver Korea Times.

Fler fackliga aktivister förhördes i samband med razzian.

Facket KCTU tillbakavisar dock polisens anklagelser.

– Polisen har inte framfört någon ursäkt för sitt agerande under demonstrationen där en person fick livshotande skador, var det officiella uttalande från KCTU.

Den koreanska polisen har senare uppgett att händelsen med den skadade demonstranten ska utredas.

Under lång tid har det varit en spänd relation mellan fackföreningar och regeringen i Sydkorea. Att oroligheterna tilltagit nu har att göra med att regeringen lagt fram nya lagar som facken anser försvårar fackligt arbete. Polisen har även försökt att gripa KCTU:s ordförande Han Sang-gyun som gömt sig i ett buddistiskt tempel i centrala Seoul.

Myndigheterna anklagar honom för att ha anordnat illegala protester.

I slutet av förra veckan, den 21 november, gjorde polisen ytterligare ett tillslag mot flera KCTU:s lokaler.

Den 11 november, greps flera av KCTU:s medlemmar.

Den 6 november deltog 200 poliser i en razzia mot KCTU:s lokaler där medlemsregistret bland annat beslagtogs.

Det globala facket Industri All fördömer polisens agerande.

– Razziorna mot facket är odemokratiska, kommenterar Jyrki Raina, Industri Alls generalsekreterare.

Den sittande presidenten Den Park Geun-hye har tidigare i år sagt att landet behöver göra stora förändringar på arbetsmarknaden. Framförallt vill regeringen förändra anställningsformerna och göra det lättare att säga upp.

Förslagen ska behandlas i parlamentet i december.

Nästa år, den 13 april, är det val i Sydkorea.

Facken i Sydkorea

skoraflagg

I Sydkorea finns sedan 1980-talet den starkaste fackliga rörelsen i Asien.

I februari 2008 fick partiet Hannara Dang makten. De sjösatte flera reformer som facken var starkt kritiska till. Anställdas inflytande minskade, skatterna för de rikaste sänktes, privatiseringar och bolagiseringar av offentlig verksamhet, högre avgifter i skolsystemet. Politiken ledde också till att flera  fasta anställningar omvandlades till tillfälliga anställningar.

KCTU - Koreapch South Korean Confederation of Trade Unions - är den nyare av två stora fackliga centralorganisationer som finns i landet. De har cirka 670 000 medlemmar och är främst organiserade på storföretag.

Den andra stora fackliga centralorganisationen heter FKTU - Federation of Korean Trade Unions - och har cirka 740 000 medlemmar.

Sydkoreas har en befolkning på 49 miljoner.

Källa: Union to union