Cristina Stenbeck, ordförande i Millicom, och Anders Borg, styrelseledamot vid Peter Wallenbergs begravning i februari i år. Foto: Claudio Bresciani / TT

Cristina Stenbeck, ordförande i Millicom, och Anders Borg, styrelseledamot vid Peter Wallenbergs begravning i februari i år.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Ett dotterbolag till Kinnevikägda telekomjätten Millicom – med Cristina Stenbeck och förre finansministern Anders Borg i styrelsen – misstänks ha betalat ut mutor i Guatemala. En polisanmälan har upprättats mot bolaget i Stockholm.

Hur stora de misstänkta mutorna är – eller vem som gett eller mottagit dem – är ännu oklart. Det är Millicoms samriskbolag Comcel, vars mest kända varumärke i Centralamerika är ”Tigo”, som står i fokus för utredningen.

I ett pressmeddelande medger Millicom att det upptäckts misstänkta ”olämpliga och felaktiga” utbetalningar som gjorts från samriskbolaget i Guatemala. Millicom har anlitat advokatbyrån Covington & Burling för utreda saken – vilket nu lett till att en polisanmälan lämnats in på polisstationen på Kungsholmen i Stockholm.

– En jurist som anlitats av Millicom anmälde brott i onsdags kväll. Det skedde muntligt till polisen, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption till Arbetet Global.

Några detaljer om vad som sades vid anmälan vill inte Forsberg lämna ut.

–Det omfattas av förundersökningssekretess. Nu ska vi utreda fakta, men jag kommenterar jag inte saken mer just nu, säger Thomas Forsberg.

Millicoms aktie rasade med 11 procent på torsdagen, sedan korruptionsmisstankarna blivit kända. En polisanmälan ska även ha gjorts i USA.