Tuff retorik när Polen styr åt höger

Beata Szydlo, premiärminister och ledare för det konservativa partiet Lag och rättvisa spås segra i helgens val i Polen. Foto: Alik Keplicz/AP-TT

Beata Szydlo, premiärminister och ledare för det konservativa partiet Lag och rättvisa spås segra i helgens val i Polen. Foto: Alik Keplicz/AP-TT

Efter en valrörelse med skarpa ord om smittspridande flyktingar tycks Polen gå från höger till höger i helgens val. Nygamla strider väntar med Bryssel.

Med en fantastisk utsikt över EU:s hjärta sitter Jaroslaw Walesa på sitt kontor på tolfte våningen i EU-parlamentet i Bryssel. De politiska utsikterna verkar dock inte lika lysande — åtminstone inte för det parti han representerar, konservativa Medborgarplattformen (PO).

Efter åtta år vid makten i Warszawa tyder det mesta på att PO hamnar i opposition efter söndagens parlamentsval.

– Vår BNP har ökat under alla de här åren. Men det har uppnåtts genom uppoffringar och det har varit tungt för folk. Nu tycker de att det borde synas mer i deras egna plånböcker, konstaterar Walesa om opinionsläget.

Segrare på söndag antas bli det än mer konservativa Lag och rättvisa (PiS), med 52-åriga Beata Szydlo som officiell premiärministerkandidat.

Om det verkligen blir hon som tar över återstår dock att se. Partiledaren Jaroslaw Kaczynski är fortfarande den som dominerar PiS och får det mesta av uppmärksamheten — inte minst för sina utspel om flyktingar och migranter.

– Det finns tecken på farliga smittor som vi inte har sett i Europa på länge: kolera på grekiska öar, dysenteri i Wien, olika parasiter som inte är farliga för de här människorna, men som är farliga här, hävdade Kaczynski på ett valmöte utanför Warszawa i förra veckan.

Kaczynski var premiärminister 2006—07 under en tid som präglades av gräl och konflikter med resten av EU. Om Lag och rättvisa återvänder till makten väntar sannolikt en återgång till en betydligt mer skeptisk syn på EU-samarbetet.

Beata Szydlo har redan aviserat närmare kontakter till Tjeckien och Ungern, som på sistone flitigt varit på kollisionskurs med Bryssel.

– Man kan ifrågasätta att (Ungerns premiärminister) Orban och (Tjeckiens president) Zeman samarbetar med (Rysslands president) Putin. Det är inte acceptabelt för oss. Men om vi inte bygger relationer med dem så blir vi ensamma i regionen, sade Szydlo härom veckan.

I Bryssel har samtidigt den snusande Jaroslaw Walesa — en (o)vana han skaffat sig via svenske kollegan Christofer Fjellner (M) — fortfarande inte gett upp hoppet.

– Minst tio procent vet ännu inte hur de tänker rösta, säger han och jämför med fjolårets regionalval, då Lag och rättvisa inte lyckades utnyttja att det blev största parti.

– De kanske vinner, men eftersom vi har bättre erfarenhet av att bilda koalitioner så kan vi hänga oss kvar, säger Jaroslaw Walesa.

 

global

Kommentera den här artikeln