Gårdagens fantasier – dagens verklighet

26 maj

Jag låg bakom en kartong och avvärjde robot-arméns attacker mot den mänskliga civilisationen, skriver Arbetet Globals krönikör Erik Larsson

Latinamerika i gungning

26 maj

Så drabbas länderna av kriserna

Skohandelns baksida

24 maj

• Kemikalier • Hemarbete • Låga löner

SKIFTET I BISTÅNDET

kanoten sociala medier

Tuff jobbomställning för klimatet

23 maj

Finland är det första landet i världen som tagit fram en konkret plan för att nå nollvisionen för koldioxidutsläpp. Men för att nå målet krävs stora förändringar – inte minst av arbetsmarknaden.

EU: Stark svensk arbetsmarknad

23 maj

Sverige får toppbetyg för sin höga sysselsättning och låga långtidsarbetslöshet men kan bli bättre på att få lågutbildade och utlandsfödda i arbete, hävdar EU-kommissionen i sin årliga rekommendation.

Migranterna bidrar mer än biståndet

22 maj

Varje år skickar migranter från fattiga länder hem större belopp  än de summor som världens rika länder avsätter till bistånd. Det finns dock flera brister i dagens system för penningöverföring.

Långa köer då iranierna väljer president

19 maj

Iran röster idag. Valet står främst mellan den sittande presidenten Hassan Romani som anses vara reformist och utmanaren Ebrahim Raisi som ses som en försvarare av den islamska identiteten.

Norska LO bojkottar Israel

18 maj

Norska LO har röstat för en bojkott av Israel. Bojkotten ska slå kulturellt, ekonomiskt och akademiskt. Beslutet fördöms av israeliska politiker, diplomater och fackförbund.

Snabbmatskedjor ger inte tillräcklig lön

18 maj

I Tyskland tjänar anställda vid snabbmatskedjor mindre än vad som anses vara en skälig levnadslön i landet. Och i USA fortsätter kampen för 15 dollar timmen.

Sverige skriver under "slavprotokollet"

17 maj

Efter flera års utredande ska regeringen i morgon, torsdagen den 18 maj, godkänna ett ILO-protokoll från 2014 som ska minska risken för att människor utnyttjas som slavar i Sverige.

Rekordfå strejker i Finland

17 maj

Under 2016 pågick endast 69 konflikter och strejker på finska arbetsplatser. Inte sedan 1960-talet har antalet varit så få under ett enskilt år.

Norge firar ökad tillväxt

17 maj

…men arbetslösheten oroar och protektionismen är stark.

Övervakning tros stoppa lastbilsfusket

16 maj

EU-parlamentet vill införa elektronisk övervakning av lastbilstrafiken för att stoppa lönedumpning i branschen. ”Nån jävla ordning måste det bli”.

”Israel tackade för sig”

16 maj

Globalpodden. Hur osäkert är det i Sydafrika, varför får Israel inte vara med i Eurovision song contest längre och bör vi vara oroliga för en italiensk vulkan? Dags för avsnitt åtta av Globalpodden med Linda Flood, Erik Larsson och Kim Nilsson.

20 miljoner jobbar med säkerhet

16 maj

Säkerhetsbranschen växer kraftigt och idag jobbar mer än 20 miljoner människor runt om i hela världen i branschen. Men fler privata livvakter kan leda till större ekonomisk ojämlikhet, varnar kritiker.

Trump läckte topphemlig information

16 maj

USA:s president Donald Trump har under ett möte i Vita huset läckt mycket hemlig information om terrorgruppen IS till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och den ryske ambassadören Sergej Kisljak, rapporterar The Washington Post.

Dödsolycka i Sverige utreds i Polen

15 maj

Polska myndigheter tar över utredningen om den uppmärksammade dödsolycka där två arbetare miste livet på ett värmeverksbygge 2014. Det innebär att en eventuell rättegång kan hållas i Polen.

Argentinas ledare hoppas på fracking

15 maj

Buenos Aires. Argentina har en av världens största fyndigheter av skiffergas och skifferolja och nu hoppas många på ett ökat välstånd. Samtidigt växer motståndet mot fracking, den metod som används i utvinningen.

Framsteg för hbtq-rättigheter

15 maj

Färre länder förbjuder homosexuella relationer än för tio år sedan, och fler hbtq-personer har rättsligt skydd mot diskriminering, visar en ny rapport. Men trots detta är homofobiskt våld och övergrepp fortsatt utbredda.

Flest dödsolyckor på fredagar

12 maj

Veckans två första dagar är inte längre de dödligaste på danska arbetsplatser, enligt en ny studie. Under 2016 skedde de flesta dödliga arbetsolyckorna i stället på fredagar.

Mer läsning → Arkivet