TTIP-förhandlingarna fortsätter

24 september

Förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP fortsätter. Det är beskedet efter mötet i slovakiska Bratislava igår där EU:s handelsministrar träffades.

Kanada går mot strömmen

01 Erik L vinjettbild
23 september

Ekonomin behöver öppna sig och nya förbindelser ska till, verkar Kanada resonera samtidigt som grannen i söder överväger att bygga murar, skriver Erik Larsson.

Erik Larsson

”Resejournalistiken extremt osjälvständig”

22 september

Extremt osjälvständig och med texter som påminner om resebolagens säljkataloger. Under bokmässan kritiserade journalisten Mats Wingborg den svenska resejournalistiken efter att ha granskat flera researtiklar i svensk media.

Reportage från Indien

bollywood

Svår spricka i Labour

22 september

Labour kan förblöda i en intern strid.

Löfven lanserade sitt prestigeprojekt

22 september

I sällskap av en handfull stats- och regeringschefer har Stefan Löfven lanserat sin Global Deal i New York. Projektet syftar till att skapa bättre villkor på världens arbetsmarknader. Men kritiker menar att projektet är ett slag i luften.

Kritik mot finskt försök med basinkomst

19 september

Två tusen finländare kan nästa år få lön — för att göra ingenting, men remissinstanser lyfter ett varningens finger.

Digitala företag utmanar facket

01 Erik L vinjettbild
16 september

Hur ska facken kunna organisera alla som anställs via nätplattformar, frågar sig Erik Larsson.

Så lyckas företag dumpa löner

16 september

Läs Arbetet Globals andra del om utstationeringsdirektivet.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ulvskog tvivlar på förändrat direktiv

15 september

”Jag har inte nått stort hopp om att det blir av.” Marita Ulvskog (S) tror att det blir svårt för EU-kommissionen att driva igenom sitt mål att utländska arbetare ska få lika lön för lika jobb.

EU vill inrätta en Solidaritetskår

14 september

EU vill inrätta en solidaritetskår. 100 000 unga ska kunna anmäla sig för att rycka in som hjälparbetare vid katastrofer och flyktingkriser. Nyheten presenterades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som i dag höll sitt stora linjetal.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Fackledare fick sin lägenhet betald

13 september

Storbritanniens största fackförbund – Unite – betalade 4,8 miljoner kronor för att deras fackbas, Len McCluskey, skulle kunna flytta in i en lägenhet i centrala London.

Foto: J. Scott Applewhite/TT

Fackbasens attack på Trump

12 september

”Han är rasist, trångsynt men framförallt emot arbetare”. Den amerikanska fackbasen Richard Trumka går till full attack mot Donald Trump i en intervju i Financial Times samtidigt som valet i USA närmar sig.

Protestbränder på skolor i Kenya

9 september

Över 130 kenyanska skolor har satts i brand sedan i juni. Stressade elever som ligger bakom, där prestation är det enda som räknas, skriver tidningen Omvärlden.

Skitsnack om löneskillnader

01 Erik L vinjettbild
9 september

KRÖNIKA. Hade kvinnor bara varit mer framfusiga hade det inte varit så stora löneskillnaderna mellan könen! Glöm den teorin. En brittisk studie visar att kvinnor kräver lönehöjning lika ofta som män, skriver Erik Larsson.

Utstationering splittrar EU

9 september

Nu drar striden om direktivet igång

Europafacket sa ja till Global deal

7 september

Nu ställer sig även Europafacket bakom den svenska regeringens ”Global deal”. Det beslutade under ett extra insatt styrelsemöte i går.

Foto: CITU

Miljoner strejkade i Indien

5 september

Den största strejken i mänsklighetens historia utropar indiska Metro förra veckans arbetsmarknadskonflikt till. Upp emot 180 miljoner påstås ha strejkat.

De tar plats i indisk bilindustri

2 september

Bussfabrik i Narasapura har ett ovanligt koncept: kvinnor.

Foto: Leo Correa/AP-TT

Brasiliens avsatte president ska överklaga

1 september

Brasiliens president Dilma Rousseff har avsatts av senaten, anklagad för att ha brutit mot landets budgetregler. Själv kallar vänsterpolitikern Rousseff riksrättsprocessen för en statskupp.

Foto: Kristina Wallin

300 000 barn arbetar i krisens Italien

31 augusti

Runt trehundratusen barn och unga arbetar i Italien. En ­tiondel av dem gör farliga jobb eller blir svårt utnyttjade av sina arbets­givare. Men hälften av de italienska föräldrarna tycker detta är okej.

Mer läsning → Arkivet