Foto: Claude Paris/AP-TT

Bensinkris efter franska protester

25 maj

Protesterna mot en fransk arbetsmarknadsreform har nu resulterat i bensinbrist. Flera strejker brutit ut på raffinaderier. Svenskan Ewa Astly som nu är i Frankrike är osäker om hon kan köra hem på lördag.

Shariadomare ny ledare för talibaner

Talibanernas nya ledare, Haibatullah Akhundzada. Foto: AP
25 maj

En religiöst lärd man i 50-årsåldern, som tidigare ansvarat för talibanernas extrema tolkning av sharialagar. Så beskrivs den afghanska talibanrörelsens nya ledare Haibatullah Akhunzada,

Ny uppgörelse om Grekland klar

25 maj

Grekland får sin nästa stödutbetalning och även löften om framtida skuldlättnader för att kunna hantera sin enorma statsskuld. Euroländerna hoppas slippa en ny krissommar efter elva timmars förhandlingar i Bryssel.

REPORTAGE FRÅN JORDANIEN

syrbarn-etta1 (kopia)

Foto: Gruvfacket Dev Maden-Is

Hungerstrejk i turkisk gruva

24 maj

120 turkiska gruvarbetare som inte fått sina löner på fyra månader vägrar att lämna gruvan där de hungerstrejkat i en vecka.

Parkvakt – livsfarligt jobb

24 maj

Beväpnad tjuvjägare, dålig utrustning och usel lön.  Parkvakter och viltvårdare i Afrika har livsfarliga jobb och de känner sig svikna av sina regeringar.

Kravallpolis på plats i Idomeni på tisdagen. Foto: AP/Darko Bandic
Foto: AP/Darko Bandic

Grekisk polis tömmer flyktingläger

24 maj

Grekland har börjat evakuera flyktinglägret Idomeni, nära gränsen till Makedonien. Över 200 poliser deltar i operationen, där de boende under tio dagar ska bussas till flyktingförläggningar i bland annat Thessaloniki.

Foto: Ronald Zak/AP-TT

Grön valseger i Österrike

23 maj

Alexander Van der Bellen vann mot högerpopulisten Hofer i Österrikes oerhört jämna presidentval, enligt österrikiska medier.

Resterna av en utblåst buss i staden Tartus, där Ryssland har en flottbas.
Foto: SANA via AP

Minst 100 döda i sju bombdåd

23 maj

Minst 100 människor har dödats i bombdåd i Syrien, enligt den brittiskbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Islamiska staten har tagit på sig attentaten.

FN:s humanitära toppmöte inleddes i Istanbul i dag.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP-TT

FN-toppmöte inleds i Istanbul

23 maj

FN hoppas att veckans humanitära toppmöte i Istanbul ska bli början till slutet för den kris som präglar världen i dag. Men den som hoppas på stora förändringar riskerar att bli besviken.

Foto: Thibault Camus/AP-TT

Ken Loach vann årets Guldpalm

23 maj

I går var det dags igen. Den brittiske veteranen Ken Loach vann filmvärldens främsta pris, Guldpalmen i Cannes, för sitt politiska drama ”I, Daniel Blake.” Det var tio år sedan han vann den första gången.

”Minfält” av klusterbomber i Jemen

23 maj

Mängder av klusterbomber i Jemen som inte detonerat har lett till ”minfält” för civila, varnar Amnesty International i en ny rapport.

USA ska sälja vapen till Vietnam

Barack Obama med Vietnams president Tran Dai Quang. Foto: AP /Carolyn Kaster
23 maj

USA häver sitt vapenembargo mot Vietnam, meddelade president Barack Obama under första dagen av sitt besök i landet.

Foto: Ronald Zak/TT

Presidentval avgörs under måndagen

23 maj

Rösträkningen i Österrikes presidentval blev en nagelbitare under söndagskvällen när de två kandidaterna såg ut att ha fått lika många röster.

Foto: Boris Grdanoski-AP/TT

Fortsatt turbulent i Makedonien

20 maj

Det som liknar en spionthriller är i själva verket den politiska vardagen i Makedonien där nyvalet den 5 juni nu ställts in.

Nya LO-basen i Danmark slöt flyktingavtal

20 maj

En uppgörelse om bättre integration av flyktingar har träffats mellan facket, arbetsgivarna och den borgerliga regeringen i Danmark. Det är en första fjäder i hatten för den nya LO-ordföranden Lizette Risgaard. – Trepartsavtalet är ett bevis på att den danska modellen lever, säger hon.

Foto: Felipe Dana-TT

Maktkampen i Brasilien fortsätter

20 maj

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff tänker inte ge upp kampen om makten. – Jag kommer att kämpa till slutet, säger Rousseff  i sin första intervju efter beslutet om att hon ska ställas inför riksrätt.

Nordiska fack slås ihop

20 maj

Danska och finska fack går samman.

EU: Fixa bostadsmarknaden

19 maj

Arbetsmarknaden är stark och ekonomin ser ljus ut. Men det finns mörka sidor i den svenska ekonomin. Fixa bostadsmarknaden är det råd som EU-kommissionen ger.

Mujica: ”Maduro är galen som en get”

19 maj

Uruguays expresident José Mujica – en ikon för många inom Latinamerikas vänster – anklagar nu Venezuelas president Nicolás Maduro för att vara ”galen som en get”.

Flygplan försvunnet över Medelhavet

19 maj

Ett av flygbolaget Egyptairs flygplan på väg från Paris till Kairo med 66 passagerare och besättningsmän ombord har försvunnit över Medelhavet. De flesta ombord är egyptier och fransmän, uppger bolaget på Twitter.

Mer läsning → Arkivet