Foto: Petter Koubek

Lars-Åke kan pusta ut

5 oktober

Arbetsskada. I 35 år höll Lars-Åke Eriksson den tunga färg­s­prutan i högerhanden. I dag värker hela armen och han klarar inga tunga lyft. Att skadan beror på jobbet är uppenbart för alla – men Lars-Åke kunde mycket väl ha blivit utan ersättning.


Läs på! Så att du inte missar något

Mårten Martos Nilsson
30 september

Dina försäkringar. Välkommen till Dina försäkringar, LO-Tidningens bilaga om ditt försäkringsskydd. Den ger en någorlunda fullständig bild av det stöd du får om du blir arbetslös, sjuk eller skadar dig på jobbet. Och den dag du går i pension.


Foto: Stefan Jerrevång

Från märgpipa till maskiner

30 september

När han tog upp lappen ur brevlådan trodde Jimmy Pettersson att någon hade räknat fel. Men siffran stämde: Han hade fått 265 000 kronor för sin skadade axel.


För Elin Johansson, frisör i Växjö, är friheten i att vara sin egen viktigare än tryggheten.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Fritt att vara sin egen chef

30 september

Dina försäkringar. Många drömmer om att starta en egen verksamhet. För andra är det enda sättet att få ett jobb. Oavsett orsak är det ett stort steg att lämna tryggheten som anställd och satsa på att bli sin egen.


4 000 invalidiseras på arbetsplatsen – varje år

22 oktober

Antalet allvarliga arbetsolyckor har blivit allt färre de senaste tio åren. Men arbets­olyckor som är så svåra att de ändå orsakar medicinsk invaliditet minskar inte.


Kräv alltid kollektivavtal

Martin Klepke
22 oktober

Inledning. Det kompletterande skyddet i avtals- och medlemsförsäkringar betyder i dag alltmer, och det är viktigt att du håller koll på vilka rättigheter du har om något skulle hända. Här är LO-Tidningens guide.


Arbetsskada – så säger lag och avtal

22 oktober

Det är i dag svårt att få en skada godkänd som arbetsskada efter att lagen har urholkats. Men kollektivavtalade försäkringar ger ett visst skydd.


Dina försäkringar lönar sig

22 oktober

Försäkringsskydd. Med företagets videokamera filmade huvudskyddsombudet Sofia Parkko sin kollegas arbete och bifogade filmen när hon skickade in anmälan. Nu har Christina Häggblads onda hand blivit godkänd som arbetsskada. Hennes historia och mycket annan nyttig information finner du i LO-Tidningens årliga genomgång av läget på försäkringsmarknaden.