Tomas Strömberg, vice ordförande i Gruvfyran i Malmberget, facklig i LKAB:s bolagsstyrelse.
Foto: Carl-Johan Utsi

Varje anställd värd miljoner

4 oktober

Bakom siffran. 1591 kronor tjänade LKAB per anställd och timme under förra året. Var och en av de anställda jobbade ihop en vinst på 2,6 miljoner kronor till företaget under hela 2012. Men det är inget som påverkar ersättningen till gruvbolagets personal.


Personalen betalar vinsten

13 september

Bakom siffran. Var femte kabinanställd är sjukskriven - och SAS gör miljardvinst.


Foto: Bertil Enevåg Ericson

15:52

8 mars

Bakom siffran. Är du kvinna? Jobbar du åtta till fem? Då kanske du skulle fundera på att gå hem klockan 15:52, för därefter jobbar du gratis.


Varför söker så få bidrag till insatser för långtidssjuka i företagshälsan? Det kan socialminister Hägglund fundera över. 
Foto: Henrik Mongomery

625 000 000

22 februari

kronor avsatte regeringen i statligt bidrag till företagshälsovården åren 2010 till 2012. Pengar som skulle användas till tidiga insatser mot långa sjukfall. Men bara 29 miljoner användes, visar nya siffror.


Riskerar vite för smutsen

25 januari

Bakom siffran. Det är inte bara på sjukhusen som smuts kan vara en hälsofara. Arbetsmiljöverket förbjuder nu Huddinge kommun att låta sin personal jobba i Hörningsnässkolans kök på grund av smutsiga golv och tunga lyft.


Foto: Pontus Lundahl

Jultidningar ingen guldgruva

21 december

Bakom siffran. Alva Andersson sålde jultidningar för 4 500 kronor. Som betalning fick hon drygt 300 kronor, en popcorn­maskin, två dataspel, ett presentkort på 500 kronor och några nummer av tidningen Julia.