”Tjänstemän ökar lönen mer”

21 april

Avtal2017. Dags för avsnitt åtta av Arbetets avtalspodd Lönekampen som denna gång tar upp HRF-strejken som uteblev, hur låglönesatsningen faktiskt slår och att tjänstemannafacken går ifrån märket. Medverkar gör Linda Flood, Jenny Berggren och Mårten Nilsson.

Sifferlöst kommunalt avtal

20 april

Avtal2017. Nu måste kommunerna ta ansvar för att välutbildade kvinnor inom välfärden får de löner de förtjänar, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, sedan tjänstemännen i kommuner och landsting idag fått ett nytt, sifferlöst avtal.

6,5 procent till miljöarbetare

20 april

Avtal 2017. Miljö- och renhållningsarbetarnas löner höjs med 590, 553 respektive 644 kronor de närmsta tre åren. Det står klart efter att Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund tecknat nytt avtal.

Spela avtalsspelet!

Skärmavbild 2015-12-17 kl. 11.00.48

”Vi var redo för strejk”

20 april

Avtal2017. Anställda på Royal Viking hotel i Stockholm ger det nya avtalet godkänt. Men i nästa avtalsrörelse måste rätten till heltid stärkas.

Olika bilder av satsning

20 april

Avtal2017. Från fackligt håll ses det nya avtalet inom hotell- och restaurangbranschen som en seger för LO:s låglönesatsning. Arbetsgivarsidan – och en av medlarna – ger en annan bild.

Seger för HRF, nu återstår lägstalönerna

Martin Klepke
19 april

Ledare. Avtalet för HRF, Hotell och restaurangfacket, med Visita blev en seger. Inför kommande avtalsrörelser måste alla LO-förbund rikta ännu större fokus på lägstalönerna i avtalen, skriver Arbetets Martin Klepke.

HRF har tecknat avtal

18 april

Avtal2017. Hotell- och restaurangfacket och Visita har enats om ett nytt, treårigt avtal med löneökningar på totalt 1 650 kronor i månaden. Vi har fått den låglönesatsning vi begärde, och inte behövt offra någonting annat i stället, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Nytt kraftverksavtal klart

13 april

Avtal 2017. Tvåprocentiga löneökningar varje år, ökade pensionsavsättningar, ändrade anställningsformer. Det ger det nya kraftverksavtalet. Dessutom införs informationsplikt när nätföretag handlar upp.

Nya avtal inom handeln

12 april

Avtal 2017. 1575 kronor på tre år och samma hantering av hyvlingsfrågan som i den privata handeln. Så ser Handels och KFO:s nya avtal ut.

SKL-avtal förlängs

12 april

Avtal 2017. Kommunal och SKL samt Pacta har förlängt sitt tidigare treåriga avtal till 2020. Enligt Kommunal ska en extrasatsning liknande den som hittills riktats mot undersköterskor göras även under det nya avtalsåret.