”Oense om lönenivån”

22 mars

Avtal2017. Ingen ökad makt över de anställdas semester för Teknikföretagen, men fortsatt oenighet om lönen och arbetstiderna. Det är resultatet av teknikförhandlingarna som snart går in på sin sista vecka.

Vision gillar sifferlöst

21 mars

Avtal2017. Friskare arbetsplatser och bättre lönesamtal med chefen är viktiga krav för Vision i förhandlingarna om ett avtal för 100 000 kommunala tjänstemän. Troligen blir även det nya avtalet sifferlöst – Vision har fått blodad tand.

Lista: Sifferlöst eller inte för tjänstemännen

21 mars

Avtal2017. Här är lite av det som händer för tjänstemännens och akademikernas avtalsrörelse 2017.

Spela avtalsspelet!

Skärmavbild 2015-12-17 kl. 11.00.48

Därför kritiseras ”märket”

20 mars

Avtal2017. Det kommer inte åt strukturer som gynnar män och tjänstemän. Det passar inte i den svenska ekonomins nuvarande utveckling. Så låter den allt ljudligare kritiken mot industrins lönemärke – som resten av arbetsmarknaden väntas följa.

6F utmanar ”industrimärket”

15 mars

Industrimärket. Facken inom 6F ska utreda en ny lönebildningsmodell. Enligt Elektrikernas Jonas Wallin är en utgångspunkt att hitta ett alternativ till ”märket” som bättre jämnar ut löneskillnader.

Senaste avtalsnytt: Handel och spårtrafik

14 mars

I dag har Handels och KFO växlat krav för avtal för anställda i butiker, stormarknader och lager. Facket begär löneökningar på 750 kronor i månaden för heltidsanställda, samt att lägstalönerna höjs lika mycket. Vidare ställs krav på heltid som norm.  Handels vill också reglera bort möjligheten till hyvling; att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid utan hänsyn till turordning eller uppsägningstid.

Tidningen Handelsnytt skriver att arbetsgivarorganisationen KFO:s krav går ut på att ge arbetsgivarna större makt över deltidsanställdas arbetstid. De vill att de anställdas scheman ska kunna variera mer så att fler kan jobba när det är som mest att göra.

– Ett av skälen till vårt krav är att det skulle underlätta att ge deltidsanställda fler timmar, säger KFO:s chefsförhandlare Magnus Lindström till Handelsnytt.

Vidare vill KFO att en större del av lönen ska kunna fördelas individuellt.

I dag har också Seko och Almega växlat krav gällande spårtrafikavtalet. Även här handlar de fackliga kraven bland annat om regler mot hyvling.

Seko uppger att de har omkring 9 300 medlemmar i spårtrafikbranschen, enligt Handelsnytt omfattar Handels avtal med KFO 13 000 anställda.

”Vem ska styra din fritid?”

14 mars

Lönekampen/Avtal2017. Arbetstid, industriavtalet och jämställda avtalskrav. Dags för femte avsnittet av Arbetets avtalspodd Lönekampen med Linda Flood, Jenny Berggren och gästen Marie Edholm, reporter på Dagens Arbete.

Ledare Special: Det handlar striden om arbetstiden om

Martin Klepke
14 mars

Ledare Special. Striden om arbetstiderna är en konflikt som går tillbaka många decennier. Arbetets politiska redaktör Martin Klepke skriver om vad striden om arbetstiden egentligen handlar om.

Så förhandlar du om arbetstid

14 mars

Avtal2017/Arbetstid. Stressforskaren Göran Kecklund har gjort kom-i-håg-listor för dem som nu förhandlar nya avtal om arbetstider och för arbetare som själva styr sina tider. Det gäller vad de bör tänka på för hälsans skull.

”De vill styra arbetstiden”

14 mars

Avtal2017/Arbetstid. Striden om tiden är en av de hetaste frågorna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Arbetet har tillsammans med andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu.