Industribudet: 1,5 procent

23 februari

Avtal2017. Löneökningar med 1,5 procent per år. Det är arbetsgivarnas första konkreta bud till facken inom industrin. Budet är utformat för att svensk industri ska stärka sin konkurrenskraft. Men industrins problem är inte konkurrenskraften, utan den svaga efterfrågan, hävdar IF Metall.

Flexpension till 200 000

22 februari

Avtal2017. Flexpension. 200 000 anställda i 7 200 tjänsteföretag får möjlighet till högre pension sedan en överenskommelse om flexpension slutligen skrivits under. Vi har löst den mest laddade konfliktfrågan mellan oss och facken på decennier, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.

Nya krav om målarackord

22 februari

Avtal2017. Förra årets stora konflikt i målarnas avtalsrörelse var finansieringen av ackordlönesystemet. När Måleriföretagen lämnade över sina avtalskrav i dag fanns frågan med igen.

Spela avtalsspelet!

Skärmavbild 2015-12-17 kl. 11.00.48

Flexpensionen går i mål

22 februari

Flexpension. Klockan 13 under onsdagen kallar Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega till presskonferens om flexpensionen. Enligt Arbetets källor har  parterna på samtliga berörda avtalsområden skrivit under sina uppgörelser. Men flera grupper som berörs av uppgörelserna är inte med vid förhandlingsbordet.

”Almega emot allt kollektivt”

21 februari

Avtal2017. Lex laval, flexpension och märkets framtid diskuteras i det fjärde avsnittet av Arbetets avtalspodd Lönekampen med Linda Flood, Jenny Berggren och Mårten Nilsson.

MI: ”Märket håller”

20 februari

Avtal2017. Lönebildningen i Sverige fortsätter att fungera väl, enligt Medlingsinstitutet. Reallönerna i Sverige ökade med 1,4 procent 2016. Sedan 1995 har de stigit med 64 procent. Samtidigt har svenska företags konkurrenskraft bevarats.

Elkrav: Flexibilitet i fokus

17 februari

Avtal2017. Arbetstider och rekrytering är två frågor i fokus när elbranschens kollektivavtal ska omförhandlas. Elektrikerförbundet har nu växlat krav för både installationsavtalet och kraftavtalet.

”Märket” går mot kollaps

14 februari

Avtal2017. Ordningen med ett märke för avtalsrörelserna i Sverige går mot kollaps. Den varningen kommer från Arbetsmarknadsekonomiska rådet. På sikt blir spänningarna ohållbara mellan hemmamarknaden, som går allt bättre, och exportindustrin.

Arbetstider i skottlinjen

13 februari

Avtal2017/Arbetet Granskar. Tidigare morgnar och senare kvällar på jobbet kan bli verklighet för många LO-anslutna. Arbetet har gått igenom arbetsgivarnas avtalskrav.

Målare vill vara moderna

9 februari

Avtal2017. Mer arbetskläder, bättre personalutrymmen. Höjd pension, utökad arbetstidsförkortning. Det är några av Målareförbundets krav inför omförhandlingarna av måleriavtalet.