Klämdes till döds på jobbet

3 maj

Arbetsplatsolycka. En man dog på tisdagen när han fick en traktor över sig i samband med ett grävarbete i Danderyd utanför Stockholm.

Fler uskor underlättar intensivvård

26 juli

Konverterar. Efter sjuksköterskeuppsägningarna i Kristianstad beslutade ledningen att ändra bemanningsmixen. En stor del av sjukskötersketjänsterna har konverterats till underskötersketjänster.

Foto: Erik G Svensson/TT

Förbud för korridorplatser

13 juli

Arbetsmiljö. NU-sjukvården får inte längre använda korridorer eller utrymmen med andra ändamål  som vårdplatser. Detta sedan Arbetsmiljöverket utfärdat ett förbud från 1 oktober.

Vite för dålig lärarmiljö

12 juli

Arbetsmiljö. Karlstad kommun får betala 300 000 kronor i vite eftersom den misslyckats med att förbättra lärarnas arbetsmiljö.

Frias efter dödsolycka

12 juli

Arbetsmiljö. Det låg inget arbetsmiljöbrott bakom tågolyckan i Kimstad, där en person miste livet, anser tingsrätten. Entreprenören Strukton rail frias och slipper företagsbot.

Prispress hotar vägarbetare

12 juli

Arbetsmiljö. Trafikverket ställer inga krav på säkerhet när det upphandlar vägarbeten – bara på lågt pris. Det gör att entreprenörer som slarvar med de anställdas säkerhet vinner upphandlingarna, visar en forskningsrapport.

”Det får inte hända igen”

7 juli

Tjärolyckan. En fällande dom hade inte hjälpt oss, säger Roger Forsberg, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå, beträffande arbetsolyckan då två anställda dränktes i tjära. – Nu ska vi fokusera på att det inte händer igen.

• Friande domar efter tjärolyckan på SSAB

Friande domar i tjärolyckan

7 juli

Arbetsplatsolycka. Ingen döms för tjärolyckan vid SSAB då två personer dog. En chef var åtalad för arbetsmiljöbrott och åklagaren yrkade också på företagsbot för företaget, men tingsrätten i Luleå anser inte att något brott bevisats. Åklagaren tycker att domen är oklar och överväger ett överklagande.

UPPDATERAD

Tjärolyckan – dom i dag

7 juli

Arbetsmiljö. I dag meddelar tingsrätten sitt domslut beträffande arbetsplatsolyckan på SSAB i Luleå 2013, när två arbetare dränktes i tjära och omkom.

Kommuner kollar sällan fusk

1 juli

Upphandling. Kommunerna i Stockholms län är alldeles för dåliga på att stävja fusk och säkra schyssta villkor vid offentlig upphandlingNära sex av tio kommuner i länet kontrollerar inte alla underleverantörer vid upphandling, visar en ny LO-rapport.