Ju mer vi arbetar – desto fetare blir vi. Åtminstone i USA där forskare upptäckt ett samband mellan antalet arbetstimmar per vecka och risken för att vara överviktig.

Sambandet, det bör kanske sägas direkt, gäller dock bara personer som har ”icke ansträngande” arbeten. Det vill säga kontorsråttor. Eller tjänstemän, om man så vill.

Det är tidskriften The Economist som redovisar en studie av ekonomen Joelle Abramowitz vid US Census Bureau, som är den myndighet som ansvarar för folkräkningen i USA.

Undersökningen tyder på ett samband mellan antalet arbetade timmar per vecka och kroppsmasseindex (BMI). Exempelvis visade det sig att ”bara” hälften av de 25–64-åringar som arbetar 20 eller färre timmar per vecka är överviktiga. Motsvarande siffra bland dem som arbetar 60 timmar eller mer är hela 70 procent.

Vad sambandet beror på är svårt att säga, men Joelle Abramowitz spekulerar i att mer tid vid skrivbordet resulterar i mindre tid i rörelse.

Människor som arbetar mycket kan dessutom ha mindre tid för att förbereda och tillaga bra måltider. I stället är de oftare hänvisade till mindre hälsosamma alternativ, som fet snabbmat eller hämtmat.