Erik-webbkronika

Jag har alltid gillat konspirationsteorier.

Är samhällseliten förklädda rymdreptiler eller vanliga människor som kontrolleras av utomjordingar?

Så länge man tar den typen av tankar med några ton salt tror jag bara det är nyttigt att fantisera vilt. När jag därför fick höra att det skotska parlamentet, Holyrood, ritats av arkitekten Enric Miralles drog hjärnan i gång på högvarv.

Detta rymdskepp till parlamentsbyggnad har alltså ritats av en katalan. Jag började spana efter konspirationer. Det är ju i Katalonien som ännu en självständighetsomröstning ska hållas, den 9 november. Det verkar som att separatiströrelserna hänger ihop och växer fram lite överallt nu.

Särskilt konstigt är det inte.

Efter kalla kriget låstes det politiska läget upp. Ett utrymme skapades. Nya nationer kunde bildas; Tjeckien, Slovakien, Bosnien, Serbien, Slovenien och Ukraina för att nämna några.

Samtidigt blev EU starkare. Parlamenten i medlemsstaterna fick mindre makt. Regionernas inflytande ökade. Mot bakgrund av det var många regeringar oroliga över vad som skulle hända om Skottland brutit sig ut ur Storbritannien. Skulle det smitta? Skulle det börja jäsa okontrollerat i Belgiska Flandern, i norra Italien och Korsika och på fler ställen i Spanien?

För två år sen drack jag gin och tonic med en spansk parlamentariker i Barcelona.

Det hade varit flaggbränning och stora demonstrationer på gatorna. Separatisterna tyckte att Madrid tog deras pengar.

Parlamentarikern och hennes sällskap sågade deras argument och sa att de hade räknat fel, hänvisade till kalkyler för EU-utträde, skatteflöden och blablabla.

Jag blev yr i huvudet och gick hem. För när det kommer till ekonomi vet ju ingen någonting. Fråga Finland och Nokia …

Jag tror att en regering som vill hålla ihop sitt land bör se till att separationsdebatten handlar om ekonomi. Ekonomi går det alltid att förhandla om. Dessutom kan du köra världens äldsta trick – låta ena handen ge och andra ta.

Innan omröstningen lovade den brittiska premiärministern David Cameron skottarna mer makt om de stannade kvar.

Nu efteråt har han plötsligt börja tala om att även förändra det brittiska parlamentet. Kanske borde inte alla (skottarna?) vara med och påverka allt.

Vi vet inte var han landar med sitt resonemang men vi vet att det snart blir en omröstning till. Då ska nämligen brittiska folket rösta om Storbritannien ska vara kvar eller bryta sig ut ur EU.