– När getingarna stör vid matbordet tror folk att de bor intill, men bona kan sitta i träd längre bort. Vi får en del falska alarm, konstaterar Pierre Vikström. Foto: Maja Suslin

 

Det borde surra rejält och åtminstone ett tiotal uppretade getingar borde storma ut när Pierre Vikström knackar på boet. I stället händer ingenting. Getingsäsongen innebär en del falsklarm.

arbetsdagpierrevikstromlitenVarje dag ska skadedjurstekniker Pierre Vikström på Anticimex hinna med 13 uppdrag. Sedan mitten av juli har nästan samtliga handlat om att döda getingar. Hur många som fått sätta livet till har han inte en aning om.

– Nej, men det bor några hundra i ett normalstort bo, så det blir en del.

– Getingarna dominerar uppdragen totalt på sommaren, men i dag hade jag faktisk en råttsanering också som omväxling, berättar han när vi svänger in vid sommarhuset i Gustavsberg, vars ägare slagit larm om minst fyra getingbon på tre olika ställen.

Skadedjurstekniker bekämpar allt från myror, kackerlackor och olika sorters larver till möss och råttor. Men det är just getinguppdragen som Pierre Vikström gillar bäst.

– Det är lite action. Man får vara aktsam så att man inte blir stucken, säger han och drar på sig skyddskläderna; plasthandskar och en pösig jacka med fastsydd näthatt.

De första getingbona i bastun vid vattnet är pyttesmå och har blivit övergivna av drottningen. Boet under ett trappsteg från uteplatsen är större, men också det övergivet och uppe vid huset syns inte en enda geting till, trots ihärdigt knackande på panelen. Pierre Vikström sprutar ändå in pulver i gliporna vid taket, för säkerhets skull.

Pierre Vikström har jobbat som skadedjurstekniker i tre år. Han började av en slump eftersom hans kompis pappa var chef på Anticimex. Nu vill han inte jobba med något annat.

– Det är ett jättebra jobb, fritt, och omväxlande. Vi lägger själva upp körningarna och inget besök är det andra likt, det är nya hus och nya människor.

Enda nackdelen är möjligen risken att ta med sig ohyra hem, men än så länge har det inte hänt.

– En period när jag jobbade mycket med vägglöss var det lite obehagligt. Då kändes det som om det kliade på kroppen på kvällarna. Om jag fick vägglöss hemma skulle det nog ta knäcken på mig.

Annars är han inte rädd för några av djuren han sanerar, men ibland kan de bli lite väl många även för honom. Ett tag sen gick han in i en lägenhet vars ägare varit bortrest länge.

– Det var nog det värsta jag sett. När jag kom in köket knastrade det under skorna för hela golvet myllrade av kackerlackor. I det läget ryggar jag tillbaka som alla andra, men sedan är det bara att börja jobba.

Klicka för större bild

Fakta

Om Pierre Vikström

26 år, skadedjurstekniker på Anticimex i Stockholm

År i yrket: Tre.

Bäst med jobbet: Friheten och omväxlingen.

Sämst med jobbet: Inget, men det är klart att det finns en risk att få med sig ohyra hem.

Om jag inte blivit skadedjurs­tekniker: Kanske jag hade jobbat med något inom golf. Jag spelar mycket och har gått golfgymnasium, men det blev ingen karriär.

Bästa knep för att slippa getingar: Det finns inga. Visst kan man täta springor, men de kan ta sig in ändå. Om man upptäcker små bon tidigt på sommaren kan man ta bort dem, men annars är det svårt att göra något.

Om skadedjurs­tekniker

Antal: Uppskattningsvis runt tusen. Anticimex, som är störst i branschen, har 700 anställda skade­djurstekniker.

Lön: Individuell lönesättning. Ingångslönen brukar ligga runt 23 000 kronor.

Utbildning: Inget krav för anställ­ning. Internutbildning om skade­djur och bekämpningsmedel på Anticimex.

Framtidsutsikter: Goda, inom den närmsta tiden.

Fackförbund: Unionen.

Källa: Anticimex och Pierre Vikström