Från 230 redaktionella tjänster till 155 – personalen på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad (HD) drabbas hårt när ledningen presenterar ett organisationsförslag efter tidningsaffären.

På förmiddagen informeras Sydsvenskans anställda och i eftermiddag är det en dragning på Helsingborgs Dagblad.

Ett stort antal redigerare ryker i både Helsingborg och i Malmö, enligt förslaget som TT tagit del av. Flera andra redaktioner drabbas också när totalt omkring 75 tjänster ska bort. Tryckeriet i Helsingborg föreslås läggas ner, men lokalredaktionerna i Lund, Ängelholm, Landskrona och Höganäs blir kvar.

Efter valet kommer HD:s politiska färg att synkas med Sydsvenskans — från oavhängig till oberoende liberal.

En kraftig nedbemanning väntas också utanför redaktionerna i den organisation som bildats efter att Sydsvenskan köpt Helsingborgs Dagblad.

Förslaget har ännu inte förhandlats med fackklubbarna.

Tidningarna får en gemensam kulturredaktion under ledning av Rakel Chukri, men medarbetare ska finnas i både Malmö och Helsingborg. En liknande gemensam organisation väntar för sportredaktionen, enligt förslaget.

Ledningen blir gemensam med en chefredaktör på respektive tidning.

Bekymrade medarbetare bänkade sig i Sydsvenskans matsal när ledningen presenterade sitt förslag till omorganisation vid 10-tiden i dag.

– Folk är väldigt oroade, både för sin egen framtid och för tidningens. Det är fortfarande svårt att förstå att omorganisationen är så omfattande, det är den största omgörningen i Sydsvenskans historia, säger Jenny Eriksson, vice ordförande i Sydsvenskans journalistklubb.

I princip hela webbredaktionen flyttas till Malmö, medan redigeringen slås ihop och flyttas till Helsingborg.

– Webben har precis flyttat närmare nattredaktionen på Sydsvenskan eftersom de satt för långt ifrån varandra tidigare. Men nu ska de sitta i olika städer, säger Eriksson.

Procentuellt sett förlorar de båda tidningarna ungefär lika många redaktionella tjänster.

Sydsvenskan ska bevaka inrikes, utrikes och ekonomi i en sammanslagen redaktion, enligt förslaget. Tidigare har arbetet varit utspritt på olika redaktioner.

– Men det verkar inte finnas med en egen utrikesbevakning. Den tas troligtvis helt från DN, säger Eriksson.

Hon är orolig för att Sydsvenskan förlorar sin roll som nyhetsledande dagstidning i södra Sverige på grund av nedskärningen.

– Vi har inte samma förmåga att vara det i fortsättningen. I facket funderar vi på om det verkligen är nödvändigt att spara så här mycket, vi måste ju göra en tidning som läsare vill betala för.

Bildredaktionen slopades i samband med förra sparpaketet. Och nu försvinner ännu fler fotografer från tidningen.

– Form och bild har varit en stor sak för Sydsvenskan. Men nu känner vi stor oro inför vad som händer med tidningens prisbelönade form, säger Eriksson.

Tidigare under året försvann omkring 25 tjänster från Helsingborgs Dagblad. Bara ett par veckor senare blev tidningsaffären känd – samtidigt flaggades det för nya nedskärningar.

– Vi hann inte ens pusta ut och och äta avskedstårta innan den nya affären blev känd. Det känns fruktansvärt att så många människor måste gå, säger Hedvig Juhasz Toth, journalistklubbens ordförande på Helsingborgs Dagblad.

Hon berättar om anställda som är oerhört bekymrade.

– Både för sin egen del och för kvaliteten på tidningen. Om man gör sig av med 75 personer så kommer det att synas, att tro något annat vore dumt, säger hon.

Mindre material och fler fel i tidningen är några konsekvenser som Hedvig Juhasz Toth befarar efter omorganisationen.

– Redigeringen kommer att skäras ned så mycket att de har betydligt mindre tid att granska sidorna. Dessutom kommer det att vara väldigt mallade sidor utan överraskningar.

Lars Dahmén, vd för den nya tidningskoncernen, säger sig ha förståelse för att folk på tidningarna är oroliga.

– Däremot är jag inte orolig för de sajter och tidningar som vi ska göra. Vi har en plan för hur vi ska kunna genomföra det här, säger han till TT.

Dahméns ambition är att ha starka tidningsredaktioner på båda orterna.

– Därför ser vi till att det finns en bra närvaro av journalistik på båda ställena.

De båda tidningarnas personalstyrka kommer att gå från knappt 600 till drygt 400 tjänster – mellan 160 och 180 tjänster försvinner.

– Knappt halva neddragningen är på redaktionerna, säger Dahmén.

Han är helt övertygad om att läsarna kommer att känna igen sina nya tidningar efter omorganisationen – trots att 75 färre journalister gör tidningen.

– Vi kommer att kunna dra nytta av varandra på sätt som vi inte gjort tidigare, till exempel vid sport- och regionbevakning.