Sparkar, slag och stenkastning. Ambulanspersonal angrips varje vecka, ofta av dem som de ska hjälpa.

Under årets första 26 veckor rapporterades totalt 80 fall av våld och hot mot ambulanspersonal, visar Dagens Nyheters sammanställning av statistik från samtliga landsting och privata bolag som kör ambulans.

Alla ambulanssjukvårdare som tidningen har talat med säger att många angrepp inte rapporteras, varför mörkertalet är mycket stort.

Variationerna över landet är dock stora. På Gotland registrerades inte ett enda fall av våld eller hot under perioden 2008 – 2014, och i Blekinge har inga incidenter rapporterats under i vart fall de tre senaste åren.

Motpolen är Stockholm, där 69 händelser registrerades 2012, 50 år 2013 och 24 under de första sex månaderna i år. Det betyder att ambulanspersonalen i Stockholm utsätts får våld eller hot i princip varje vecka. Personalen har utbildats i säkerhet, till exempel hur man ska närma sig en bil eller placera sig när man ringer på dörren.

Utifrån statistiken för de senaste åren är det svårt att tala om en generell trend mot mer våld och hot. I Gävleborg rapporterades 14 incidenter förra året mot nio under 2012, och inga alls året dessförinnan – alltså en klar ökning. I Västra Götaland rapporterades 78 incidenter 2010, 61 under 2012 och 22 under årets första sex månader, alltså en sjunkande trend.

– Att ambulanspersonal utsätts för våld och hot händer i vart fall alldeles för ofta, säger Liz Silke, ombudsman vid Kommunal. Ingen ska behöva utsättas för våld och hot i sitt arbete.

– För tio år sedan rörde man inte räddningstjänsten. I dag stjäls gps och annan utrustning från ambulansbilen medan ambulanssjukvårdarna är inne i bostaden och hämtar den sjuke.

2006 genomförde Kommunal en enkät bland 500 slumpvis utvalda ambulanssjukvårdare. Åtta av tio bland dem som svarade sa att de någon gång hade utsatts för våld eller hot. Hälften hade blivit slagna med näve, en tredjedel hade tagit emot sparkar, och en av tio hade slagits eller hotats med något slags tillhygge.