I slutet av juni var 361 000 personer inskrivna som öppet arbetslösa eller i program hos Arbetsförmedlingen. Det är 27 000 färre än samma månad förra året.

De noga räknat 361 227 arbetslösa motsvarar 7,6 procent av arbetskraften, vilket kan jämföras med 8,2 procent för ett år sedan.

Förbättringen syns också i antalet lediga platser som anmäls till Arbetsförmedlingen. I juni nyanmäldes drygt 62 000 lediga jobb, vilket är nästan 16 000 fler än i juni 2013. Tillströmningen av nya jobb kan i själva verket ha förstärkts mer än siffran antyder: Alla jobb anmäls inte till Arbetsförmedlingen, och andelen jobb som anmäls brukar vara högre när konjunkturen är på väg uppåt.

Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen, pekar på finansiella tjänster som en bransch där jobbtillväxten är särskilt stark.

– Också offentliga tjänster, transporter och information och kommunikation är delar av arbetsmarknaden som utvecklas bättre än genomsnittet. Men uppgången är bred, det är det viktigaste intrycket.

Förstärkningen på arbetsmarknaden inleddes i slutet av 2013. Arbetsförmedlingens analyschef beskriver den som inte särskilt snabb, men stabil.

Som alltid går de lediga jobben i första hand till dem med korta inskrivningstider på Arbetsförmedlingen, det vill säga mindre än sex månader.

– Men nu ser vi att arbetslösheten minskar även i grupperna som har varit arbetslösa längre, säger Mats Wadman.

I juni varslades 4 367 personer om uppsägning. Det är obetydligt färre än i juni 2013.