Pressade löner, hög arbetsbelastning och försämrade pensioner får offentligt anställda i Storbritannien att gå ut i strejk på torsdag.

Enligt fackliga ledare kan strejken bli den största i landet sedan 1926.

– Aktionen blir mycket omfattande. Vi organiserar protestmöten i åtminstone 51 städer runt om i landet, säger Caroline Cowie, pressansvarig vid NUT, det största av de tre lärarfacken i Storbritannien.

Lärarnas missnöje bottnar i hög arbetsbelastning i kombination med försämrad tjänstepension. Samtidigt som pensionspremierna stiger höjs pensionsåldern, så att lärare som förr kunde gå i pension vid 60 år får räkna med att arbeta tills de fyller 68. Orimligt, med tanke på att lärare arbetar 60 timmar i veckan eller mer, anser NUT.

Protesterna riktas också mot skolpolitiken. På flera punkter känns lärarnas kritik igen från den svenska skoldebatten: För mycket tid går åt till att fylla i blanketter i stället för att undervisa, och examination redan i de lägre klasserna pressar lärare och elever i onödan. Friskolesystemet, som har inspirerats av den svenska modellen, har resulterat i skandal efter skandal. NUT anser att rätten till gratis utbildning på lika villkor är hotad.

Även fackförbund för hälso- och sjukvårdspersonal, brandmän och andra offentligt anställda deltar i strejken. Strejkens omfattning har fått regeringen att hota med skärpt lagstiftning för att hindra offentligt anställda att strejka, bland annat strängare regler för de medlemsomröstningar som krävs för att en strejk ska anses laglig.

– Den diskussionen blossar upp varje gång någon går i strejk, men några lagförslag finns inte, säger Caroline Cowie.

För lärarfackets del har strejken föregåtts av två medlemsomröstningar, där drygt 90 procent av de röstande gav sitt stöd för stridsåtgärder.