I dag är det fem år sedan explosionen i Oslos regeringskvarter och massakern på Utøya som sammanlagt krävde 77 dödsoffer. Offren hedras med minnesceremonier med kransnedläggning över hela Norge.

En stor skara har samlats i regeringskvarteret i centrala Oslo för minnesceremonin för att hedra offren för terrorn den 22 juli 2011.

Norges statsminister Erna Solberg, partiledare för konservativa Høyre och det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit samt Jens Stoltenberg, som var socialdemokratisk statsminister 2011.

Efter ett kort inledningstal inleddes ceremonin med att namnen på alla de som dödades lästes upp.

– Det sticker i hjärtat varje gång namnen läses upp och vid insikten att det var så många, sade AUF:s ordförande Mani Hussaini, i sitt tal.

– Fem år har gått sedan 77 människor miste livet. Fem år sedan den sommardagen som blev den mörkaste dagen i Norges historia, sade Erna Solberg.

– 22 juli har lärt oss något viktigt: att extremism kan växa fram inom alla samfund, avslutade hon.

En minnesgudstjänst i Oslo domkyrka kommer att hållas efter samlingen i regeringskvarteren.

Senare på dagen, vid klockan 16, hålls en ceremoni på Utøya som är för berörda och den är inte öppen för offentligheten. Vissa norska medier tillåts att närvara. Statsministern och kronprinsen kommer att vara med även där. Det är första gången kronprinsen deltar på minnesdagen på ön.