Foto: Nina Varumo

Sonen till en strokedrabbad kvinna gömde kameror som övervakade personalen utan deras vetskap. Trots att detta är ett brott uttryckte verksamhetschefen sin uppskattning över de problem som därmed blev kända. Men därefter fortsatte övervakningen och samma chef polisanmälde sonen.

– Det kan säkert tyckas lite dubbelt att vi tog emot filmen som viktig information och att vi sedan polisanmäler, kommenterar chefen för korttidsboendet i Malmö Stad, Helena Martinsson. Men för personalens skull har vi tvingats gå vidare på det här sättet.

Filmen som först överlämnades visade anställda som nattetid uttryckte sig hånfullt om både den gamla kvinnan och hennes anhöriga. Det framgick också att personalen inte vände på henne så som de enligt ett schema skulle göra.
– Vi stängde av den aktuella personalen direkt och efter det har vi utdelat en disciplinpåföljd. Samtidigt inledde vi ett arbete med all personal kring bemötande och med vår värdegrund. Och vi gjorde förstås en Lex Sara-anmälan, säger Helena Martinsson.

Budskapet till sonen var att man nu tagit tag i situationen, men också att gömda kameror på en arbetsplats är fullständigt oacceptabelt ur arbetsmiljösynpunkt. Efter avslöjandet vistades sonen och hans far i stort sett oavbrutet på boendet. Personalen upplevde att sonen hade detaljkrav på hur de skulle arbeta, vilket upplevdes som kränkande och hotfullt. I samråd med fack och jurister beslöt ledningen då att hyra in väktare, både för personalens skull och för att skydda andra boende från konflikten.

Kameraövervakningen fortsatte även efter att ledningen förklarat för sonen att den var olaglig och oacceptabel.
– Därför gick vi vidare och polisanmälde, säger Helena Martinsson.
Den gamla kvinnan avled i mitten av september efter att en kort tid ha vistats hemma igen.

Datainspektionen har avgett ett yttrande till polisen som stöder Malmö stads uppfattning att övervakningen var olaglig, eftersom den inte bedrevs av omsorgstagaren själv utan av en annan part. Åtal är ännu inte väckt.