I flera länder sjunker  arbetslösheten för både yngre och äldre men trots det kommer varningar om ett rejält oväder på den globala arbetsmarknaden.

– En perfekt storm håller på att torna upp, säger Martin Sandbu, analytiker på tidningen Financial Times.

Men först de positiva nyheterna. Det senaste året har arbetslösheten sjunkit i 23 av EU:s 28 länder. Även i USA ser det allt ljusare ut och den amerikanska ekonomin räknas som en av de globala tillväxtmotorerna som drar upp konsumtionen i resten av världen.

Ett annat positivt tecken är att allt färre unga, mellan 15-24 år, saknar jobb. I dag är 73,3 miljoner unga arbetslösa, vilket är 3,3 miljoner färre än 2009 då finanskrisen var som djupast och då många talade om ett förlorad generation på arbetsmarknaden.

Trots att många kurvor just nu kommer många mörka spådomar.

För ett par dagar sedan sänkte Internationella valutafonden (IMF) sin prognos för den ekonomiska utvecklingen i världen med 0,2 procent för i år och nästa år (till 3,1 och 3,6 procents tillväxt).

– Det ser mediokert ut, säger Martin Sandbu på Financial Times i en videoanalys på den ansedda finanstidningens hemsida.

– Det mest intressant är IMF bedömer att sannolikheten för en recession är så hög. Sannolikheten att ekonomin ska krympa i EU bedömer de vara kring 30 procent och risken i Latinamerika bedöms vara 50 procent.

Den fortsatta skuldkrisen tillsammans med att Kina håller på att ställa om sin ekonomi, från export- till importorienterad, och att deras tillväxt sjunker har också stor betydelse.

Den senaste tiden har även råvarupriserna sjunkit kraftigt. Lägre olje- och kolpriser har skapat stora ekonomiska problem för länder som Ryssland och Brasilien.

Samtidigt avvaktar många när beskedet om en räntehöjning ska komma från den amerikanska centralbanken.

De här faktorerna tillsammans bedömer Martin Sandbu att det kan leda till ett stort oväder på den globala jobbmarknaden.

– Frågan är bara hur stora konsekvenserna blir, säger han.