Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett infekterat bråk på Röhsska museet har uppstått. I ett öppet brev om den psykosociala arbetsmiljön riktar cheferna skarp kritik mot den egna personalen och avslutar med att flera av dem förmodligen skulle fungera bättre på en annan arbetsplats. 

Göteborgs-Posten skriver att brevet är skrivet av de sedan i maj tillförordnade museicheferna Annika Johansson och Christa Törn-Lindhe på uppdrag av kulturdirektör Anna Rosengren. Över flera sidor berättar cheferna hur de upplever det dåliga arbetsklimatet på museet.

Personal beskrivs motarbeta cheferna via bland annat smutskastning eller ingen kommunikation. Cheferna skriver att många medarbetare visar ett omoget beteende, att de överlag är mycket problematiserande och icke lösningsorienterande och saknar förmåga att arbeta självständigt.

Texten har gått ut som ett öppet brev till alla medarbetare på Röhsska och Christa Törn-Lindhe berättar för GP att reaktionerna har varit blandade.

Skyddsombudet Eva K Halleröd (fackförbundet Vision) kallar hanteringen oprofessionell och förklarar att man aldrig kan börja en psykosocial utredning med att anklaga personalen, hota den och ägna sig åt härskarteknik.

Anna Rosengren säger till GP att presentationen kunde ha gjorts på ett bättre sätt – förslagsvis genom ett förberedande samtal – men att hon har fullt förtroende för de båda cheferna.