Efter år av allt tuffare situation på landets Fritidsavdelningar, satsar regeringen 250 miljoner kronor extra för att bland annat öka personaltätheten.

Stora barngrupper, outbildad personal och en ibland rörig vardag med hög ljudnivå och konflikter mellan barnen. Så har arbetsmiljön på landets fritidshem beskrivits på senare år. Nu vill regeringen göra något åt detta och har kommit överens med Vänsterpartiet att skjuta till 250 miljoner kronor extra till verksamheten.

Till TT säger utbildningsminister Gustav Fridolin att han hoppas att detta leder till mer personal och bättre kvalitet.

Kommunals ordförande Annelie Nordström välkomnar beskedet, men poängterar i ett pressmeddelande att det också är viktigt att tillskottet används på ett genomtänkt och kunnigt sätt. Rätt utbildad personal är en nyckel till framgång, menar hon.

– Att anställa yrkesutbildade barnskötare och elevassistenter är ett långsiktigt och konkret sätt att få bukt med dagens problem, säger hon.

I en rapport från 2012 ”Har någon sett Matilda” konstaterade Kommunal att barngrupperna blivit mer än dubbelt så stora under en trettioårsperiod och att många föräldrar kände en oro över hur barnen har det på fritis. I rapporten beskrev många situationen som mer ”förvaring” än pedagogik.

Gustav Fridolin aviserar nu att regeringen även planerar att skriva in fritids verksamhet i skolans läroplan.