Facken inom industrin kommer att kräva en utbyggnad av delpensionen i den kommande avtalsrörelsen vid sidan av de gemensamma lönekraven.

Det tror IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Facken inom industrin diskuterar just nu sina avtalskrav och kraven fastställs längre fram i höst.

– Jag vet ju inte vilka beslut vi kommer att fatta, men jag vet att delpensionen har stöd på de IF Metall-träffar vi haft och jag vet att de andra förbunden inom Facken inom industrin är intresserade av kravet, säger IF Metalls avtalssekreterare.

I förra avtalsrörelsen infördes av avsättningar till delpensionen på många avtalsområden inom industrin. Hos IF Metall ligger de årliga avsättningarna mellan 0,6 och 1,6 procent av lönen. Målet med avsättningarna är att göra det möjligt för industriarbetare att arbeta deltid från 60 års ålder. Beräkningar som gjorde när systemet infördes visar att det tar mellan 20 och 30 år att få delpensionen att börja fungera.

Förhoppningen nu är att få större avsättningen till delpensionen. Som jämförelse pekar Veli-Pekka Säikkälä på stålarbetarna som haft avtal om delpension sedan 1998 och för dem betalas nu 4 procent av lönesumman in till delpensionen.

Arbetet har tidigare berättat att Unionen tycker att flexpensionen, som är deras namn på delpensionen, är viktig i den kommande avtalsrörelsen. Hos Unionen finns dessutom en annan typ av svårighet. I förra avtalsrörelsen slöt Unionen avtal om flexpension på en rad avtalsområden – dock inte på något av Almegas avtalsområden. Redan nu säger Almega att man i den kommande avtalsrörelsen inte tänker gå med på att införa flexpension.