Undersköterskorna Carina Dahl och Stina Magnusson-Otter gläds åt nya arbetsscheman på Svartedalens ­äldreboende. Här umgås de med brukaren Ingrid ­Karlsson på hennes rum. Foto: Björn Larsson Rosvall

Försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg förlängs med ett år. Utvärderingen är inte klar men personalen säger att de orkar och hinner mer.

De 70 anställda på äldreboendet på Hisingen i Göteborg har sänkt sin arbetstid samtidigt som de behåller sin lön. 14 nya har anställts till följd av sex timmarsdagen.

– Personalen känner sig piggare och mindre stressad, säger forskaren Bengt Lorentzon till Göteborgs-Posten.

Arbetet skrev om försöket i ett reportage när det inleddes i februari. Då berättade anställda att sextimmarsdagen kändes både välbehövlig och lyxig. Mer fritid och tid att träna upplevdes som de stora fördelarna.

Nyligen har kommunfullmäktige i Göteborg beslutat att förlänga projektet med ett år. Det betyder att försöket pågår till slutet av 2016. Syftet är att ge underlag för framtida politiska beslut.

Till Göteborgs-Posten säger kommunalrådet Daniel Bernmar från Vänsterpartiet att man vill undersöka effekterna på arbetsmiljön och på vårdens kvalitet.

Undersökningen innebär bland annat att Svartedalens äldreboende jämförs med Solängens äldreboende, där personalen fortfarande har åtta timmars arbetsdag.

Projektet får hård kritik av borgerliga politiker. Folkpartisten Bo Andersson kallar det för politiskt fulspel och han hävdar att vänstern i Göteborg invaggar personalen i tron att sextimmarsdagen kommer att införas permanent. Hans främsta invändning är att sex timmars arbetsdag är för kostsam för kommunen.