Foto: Pontus Lundahl

Brandmännens riksförbund varslar om konflikt för de cirka 10 000 deltidsarbetsmän som arbetar runtom i landet. Men lugn, brandkåren kommer ändå.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Brandmännens riksförbund (BRF) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Pacta har strandat efter medling och nu varslar facket om stridsåtgärder. Om ingen överenskommelse nås kommer konflikten att bryta ut 15 juni.

Brandmännen vill ha mer av lokala avtal och kräver bland annat att deltidsbrandmännen kommer i kapp lönemässigt. Kravet är 15 procent mer på fyra år, men BRF:s ordförande Peter Bergh säger sig bara bli erbjuden 2,3 procent på ett år av arbetsgivarparten SKL.

– Vi är rejält griniga den här gången.

Varslet innebär bland annat blockad mot att deltidarna jobbar extra utöver ordinarie beredskapsschema. Men dispens ges vid allmänfara. Vid bränder och allvarligare olyckor kommer brandmännen att rycka ut oavsett övertid eller ej, försäkrar Peter Bergh.

Men det finns många medlemmar som vill se kraftigare tag, enligt Bergh.

– Vi får kritik för att vi är för snälla.

SKL har inte hunnit bedöma konsekvenserna, men risken för konflikt är stor enligt Agneta Jöhnk, arbetsgivaransvarig på SKL.

– Eftersom vi inte har nått ett avtal, trots att vi har haft medlare inne, finns det en rätt stor risk att konflikten bryter ut, säger hon till Sveriges Radio.

 

De flesta är deltidsanställda

Det finns cirka 15 000 brandmän i Sverige varav omkring 10 000 är deltidsanställda i mindre samhällen och glesbygd.

Konflikten handlar bland annat om löner och bryter ut klockan 6 den 15:e juni om ingen förhandlingslösnings nåtts innan dess.

Källa: BRF