Tajta prästkläder i trikå, som klänningen Maria Sjödin bär på, är en efterlängtad modernisering. Foto: Nora Lorek

 

Fler kvinnor än män vigs till präster i Sverige i dag. Ändå går de flesta till jobbet i kläder gjorda för män. Maria Sjödin såg potentialen. Nu säljer hon figursydda präst­kläder över hela världen.

Tajta prästkläder i trikå, som klänningen Maria Sjödin bär på, är en efterlängtad mordernisering. Foto: Nora Lorek

Året var 1958 när Kyrkomötet beslutade att även kvinnor ska ha möjlighet att bli präster. Närmare ett halvt sekel senare var kvinnliga prästkläder ”obruten mark”, som Maria Sjödin själv beskriver sin nischbransch.

– Det var som att uppfinna t-shirten på nytt. Från början tog jag hjälp av flera kvinnliga präster som agerade bollplank åt mina idéer men jag designar samtidigt plaggen efter vad jag själv tycker är snyggt, säger Maria Sjödin i sin ateljé i Stockholm. mariasjodinklader

Sedan 2002 har verksamheten vuxit rejält. Nu säljer hon 70-100 plagg i månaden. På ett par ställningar intill en symaskin hänger kortärmade toppar, halvlånga blusar och långklänningar. Prästmodet för kvinnor var tidigare anpassat efter männens skjortor, men kanske med ett par detaljer som puffärmar.

– Det är viktigt att man känner sig bekväm i sina kläder och samtidigt snygg. Därför började jag tillverka plagg i trikå, som då inte existerade som material för prästkläder.

Maria Sjödin berättar om hur hon på en mässa i Minnesota fick kontakt med 500 kvinnliga präster från hela USA. När flera av dem provade hennes kollektion blev de eld och lågor.

– Det var så roligt att se hur stolta de var över sina kroppar när de provade plaggen av trikå. Många var kurviga men ändå självsäkra och blev glada över att få prova tajta kläder.

En annan som inspirerats av designen är ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det känns fantastiskt att vara leverantör till ärkebiskopen. Jag var med vid hennes installation och jag har bland annat sålt en blus till henne.

Men medan försäljningen går framåt i protestantiska länder har det varit trögare i bland annat södra Europa, då katolska kyrkan inte tillåter kvinnliga präster.

I år har Maria Sjödin därför jobbat med att utveckla kollektionen Casual Priest. Nu ska även manliga präster ha möjlighet att köpa ”slim fit”-modeller.

– Många spinner loss på det jag gör och tycker att jag borde utveckla andra arbetskläder också men jag vill inte nischa mig som yrkeskläddesigner. Anledningen till att jag gick igång på detta var att det just var obruten mark.