Gruvfacket i Garpenberg konstaterar att evakueringen av underjordsarbetare och släckningen av branden i gruvan gick bra.
– I övrigt kan vi inte ge några kommentarer utan vi avvaktar utredningen för att få veta vad som hänt och vad som orsakat branden, säger Mikael Wassén, nyvald ordförande i gruvklubben.

Branden började klockan 8.45 på 826 meters nivån. Samtidigt som de 165 underjordsarbetarna evakuerades tog sig en grupp brandmän ner till en nivå under branden och släckte den underifrån.

Arbetet i gruvan återupptogs klockan 12 sedan gruvan vädrats ur. Bolidens pressansvariga Marcela Sylvander säger att alla de som var under jord i samband med branden nu ska undersökas särskilt.

Företaget ska nu utreda branden för att utröna vad som orsakade den, vad som gick bra och vad som inte gick bra i räddnings- och släckningsarbetet.

­– Personalen evakuerades och branden släcktes tryggt och skyndsamt. Vi får vara ödmjukt tacksamma över att det gått så bra, säger Marcela Sylvander.

Hon berättar att räddningstjänsten branden släckt och alla gruvarbetare ute drygt en timme efter att räddningstjänsten kommit till platsen.

– Inövade rutiner fungerade. Det gäller att öva regelbundet och att ha täta kontakter med räddningstjänsten, säger Bolidens pressansvariga.

 

Zink, bly silver, koppar, guld

Omkring 400 gruvarbetare jobbar i gruvan i Garpenberg. Gruvan ligger utanför Hedemora. Den första malmbrytningen började på 1200-talet. Boliden har ägt gruvan sedan 1957. Ur gruvan tas malm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld.