Imorgon brakar en historisk strejk lös på den norska arbetsmarknaden. Tre centralorganisationer har utlyst en proteststrejk mot den borgerliga regeringen som vill göra det lättare för företag att förlägga arbetstiden på det sätt som dem.

– Jag hoppas att vi blir flera hundra från bokbranschen som möts utanför Stortinget imorgon, säger John Thomas Suhr till Arbetet.

Han jobbar på en bokhandel i närheten av parlamentet men är även aktiv i norska Handels (HK).

I morgon hålls flera fackliga möten i bokhandlar i Norge redan innan den politiska tvåtimmarsstrejken utlöses klockan två på eftermiddagen.

De tre största fackliga centralorganisationerna i landet – LO, YS och Unio – ligger bakom strejken, vilket är en ovanligt stark uppslutning.

Då den borgerliga regeringen, Høyre (H) och Fremskrittspartiet, tillträdde för två år sedan deklarerade de att de vill göra förändringar på landets arbetsmarknad. De ville bland annat förlänga perioden för provanställningar samt ge företag friare händer att förlägga arbetstiden. För att göra det krävdes en förändring i arbetsmiljölagen, och det är den som nu håller på att genomföras.

Regeringen hävdar att deras reform ska göra det lättare för företag att anställa unga och utlandsfödda och arbetsgivarna i NHO har välkomnat reformen.

Men facken rasar.

De är inte bara kritiska mot att förläggningen av arbetstid och längre provanställningar utan hävdar att regeringen sidsteppat dem.

LO, YS och Unio anser att regeringen inte lyssnat på deras remissvar i samband med lagändringen.