Regeringsuppdraget ska ses mot bakgrund av att Arbetsförmedlingen har lagt ner drygt 70 lokalkontor de senaste åren, för att i stället erbjuda service digitalt.

Vid en presskonferens den i maj riktade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kritik mot Arbetsförmedlingen för att den inte har kontor på många platser där kontor borde finnas.

I dag har regeringen alltså beslutat att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa hur myndigheten säkerställer service och närvaro ”på rätt plats i hela landet”, enligt ett pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet. Det gäller särskilt i kommuner med hög långtidsarbetslöshet eller många nyanlända, liksom i utsatta stadsdelar.

Arbetsförmedlingen har hamnat i botten när Sifo har undersökt svenskarnas förtroende för olika myndigheter, och de borgerliga partierna skulle helst lägga ner myndigheten, som de anser är ineffektiv.

Sedan 2014 pågår ett arbete med att förändra Arbetsförmedlingens styrning och uppföljning. Statskontoret, som sedan 2015 analyserar hur förmedlingen fungerar, får nu regeringens uppdrag att fortsätta analysarbetet kring hur myndighetens ledning, styrning och uppföljning ska bli effektivare.