– Vi tycker att vi har fått ett jättebra avtal för våra medlemmar. Vi fick det vi ville ha, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Förbundet hade varslat om strejk som kunde brutit ut under måndagen, men under helgen tecknades ett avtal. Det ger 6,5 procent på tre år, varav 0,5 viks till extra pensionsavsättningar.

Peter Sjöstrand räknar upp pensionen, låglönesatsning, utökad arbetstidsförkortning och riktade höjningar på ackordsprislistan som styrkor i avtalet. Vidare har man fått en skrivning om separata omklädningsrum för kvinnor och män.

– Vi är väldigt besvikna. Vi kände att vi måste förändra och förnya branschen och det ville uppenbarligen inte Målareförbundet, säger däremot Björn Hellman, vd på Måleriföretagen.

Hans besvikelse gäller framför allt att reglerna om arbetstidens förläggning är oförändrade. Arbetsgivarna ville utöka ramarna så att tid kan läggas ut mellan klockan 05 och 20. Björn Hellman menar att facket beskrivit dessa yrkanden på ett missvisande sätt då de bland annat talat om nattarbete.

– Det finns ingen sanning alls i det, säger Björn Hellman och uppger att företagen ville ge individen ökad möjlighet att påverka sina tider.

Avtalet kom till efter ett medlarbud. Enligt Måleriföretagen har facket tidigare förkastat bud från arbetsgivarna som skulle varit bättre för dem än detta.

– Det finns ingen som helst sanning i det, säger nu Peter Sjöstrand.

– Om vi hade fått ett bra bud, oavsett när det kommit, så hade vi naturligtvis varit villiga att ta det.

Peter Sjöstrand liknar buden vid en fruktkorg med en massa olika saker i.

– Det finns bra saker, men det räcker med två ruttna plommon i korgen så förpestar det allt det andra. Det är precis det som har hänt.

Ett av de ruttna plommonen var, ur fackets perspektiv, yrkandena om ändrade arbetstider.

– Det är ett treårigt avtal med lönenivåer på en klart godkänd nivå, så det får man glädja sig åt, säger Björn Hellman om avtalets goda sidor.

Han är också nöjd med att man får en ny utbildningsplan för lärlingar och med arbetsgruppen för jämställdhet. Men han säger att det man fått i stort sett är ett rent löneavtal.

– När medlarna kommer in skalar de bort en massa. Till sist var det i princip bara ett lönebud, då var vi beredda att ta det när det stod ett strejkhot bakom hörnet, säger han.

Peter Sjöstrand tillbakavisar att det skulle ha varit ett rent lönebud, han pekar på förändringarna gällande bland annat arbetstidsförkortning, pension och utbildningsavtal.

– Arbetsgivarna har inte fått nånting, säger han samtidigt om avtalets innehåll.

Nu ska företag och fack arbeta med bland annat jämställdhet i gemensamma arbetsgrupper som tillsätts i och med avtalet. Peter Sjöstrand säger att det är svårt att sia om samarbetsklimatet.

– Precis när man kommer ut så krävs det lite tid medan krutröken får lägga sig lite. Men vi hoppas att vi kan vara konstruktiva och diskutera de frågor som faktiskt är gemensamt viktiga.

– Vi får väl se. Jag tycker vi har jobbat rätt hårt med våra relationer inför avtalsrörelsen sedan strejken 2016. Men när det blir skarpt läge drar sig inte förbundet för att gå ut och säga både det ena och det andra, säger Björn Hellman.

Klara avtal 2017

Nytt telekomavtal försöker bringa ordning i resefrågan

Nytt järnvägsinfrastrukturavtal klart

Tre byggavtal klara

Tågstrejken uteblir – nytt avtal klart för Seko och Almega

Nytt avtal klart mellan Fastighets och Almega

6,5 procent även till bemanningsanställda

Transportavtalet klart

Fastighetsavtal klart – strejken uteblir

Nytt byggavtal klart

Nytt installationsavtal på plats

Industriavtalet klart: 6,5 procent på 3 år

• Avtal klara inom handeln

Kommunal förlänger avtal med SKL

Handels och KFO överens om nytt avtal

Kraftverksavtal undertecknat

Efter strejkhot – HRF har tecknat avtal

Miljö- och renhållningsarbetarnas avtal tecknat

Fastighets överens med Fastigo om nytt avtal