Unionen efterlyser arbetskraftsinvandring

STOCKHOLM 20161221 Unionens Martin Linder vid presstrr‰ff om avtalskrav infˆr lˆnerˆrelsen. Foto: Jonas Ekstrˆmer/ TT kod 10030

Unionens Martin Linder. Foto: Jonas Ekströmer/TT

På vart tredje svenskt företag bromsas tillväxten på grund av att det saknas arbetskraft med rätt kompetens. Tio procent av företagen har tvingats tacka nej till en order av samma orsak, visar en enkät från tjänstemannafacket Unionen.

– Resultatet är allvarligt. Många företag står i begrepp att anställa samtidigt som de har svårt att hitta rätt kompetens. Bristen på arbetskraft kan i värsta fall leda till att skapandet av nya jobb försenas eller helt enkelt inte blir av, säger Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Enligt Unionen ligger lösningen i en ökad arbetskraftsinvandring. Av de 252 klubbordförande som tillfrågats i enkäten svarar drygt var tredje att det i dag finns arbetskraftsinvandrade anställda i den svenska verksamheten.

– Just nu pågår många diskussioner om arbetskraftsinvandringen och hur reglerna ska se ut i framtiden. Unionen har identifierat sex utmaningar där det är hög tid att sätta ner foten och gå från ord till handling. Det handlar bland annat om att ingen arbetskraftsinvandrare ska utnyttjas på arbetsmarknaden och att Migrationsverkets handläggningstider måste kortas, säger Martin Linder.

TT

Kommentera den här artikeln