Arbetets politiska redaktör Martin Klepke vill att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ska hålla sig till fakta. Foto: Arbetet, Adam Ihse/TT (bilden är ett montage)

All officiell statistik visar att svensk ekonomi och arbetsmarknad går lysande. Men inte enligt moderatledaren Anna Kinberg Batra. Hennes budskap på Moderaternas Sverigemöte i helgen är att de senaste tre åren med Stefan Löfven är ”tre förlorade år”

Förlorade år?
• Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på tretton år.
• Sverige har de senaste åren varit inne i en mycket stark högkonjunktur.
• Statskassan har på bara ett år gått från ett prognostiserat underskott på 3 miljarder kronor till ett överskott på 87 miljarder kronor.

Och då måste man undra; hur långt från sanningen får en partiledare befinna sig, även om hon är i opposition? Det skulle varit bättre om Kinberg Batra försökt vända de positiva siffrorna till sin egen fördel i stället för att förneka dem. Att förneka känns som en tafflig strategi, såvida moderatledaren inte helt gått över till alternativmedias verklighetsbild som tvivelaktiga nyhetssiter och Putin gör sitt bästa för att sprida i Sverige.

Den som utgår från att all fakta är lögn och all lögn är fakta enligt en gigantisk konspiration som ”alla” vet om men ingen vågar prata om.

Men då kan vi lika gärna säga att historiens utveckling styrs av en utomjordisk varelse vid namn Zorg. Och då borde Anna Kinberg Batra samtidigt kräva att vi lägger ned myndigheter och institutioner som Statistiska centralbyrån, konjunkturinstitutet, medlingsinstitutet, ekonomistyrningsverket med flera, eftersom de bara ljuger.

Vi ska vara aktsamma med fakta, även fakta som går oss emot. Betydligt bättre vore alltså att erkänna verkliga fakta som verkliga fakta – enligt SvT:s sammanställning i helgen har 244 000 fler jobb skapats de senaste nio åren – men försöka få dessa fakta att gynna det egna partiet.

Antingen kunde hon gått till motangrepp med det helt uppenbara, att fokusera på de missförhållanden och utmaningar som ännu finns kvar, tros dessa framsteg.

Eller så kunde Kinberg Batra ha sagt att dagens utmärkta siffror på arbetsmarknaden beror på Alliansens politik under de åtta år de satt vid regeringsmakten. Att det alltså är Alliansens politik som nu bär frukt. Den linjen har Alliansens ju försökt förr. Till exempel då Jan Björklund nyligen försökte få de förbättrade skolresultaten i den senaste Pisaundersökningen till ett resultat av Alliansens tidigare skolpolitik.

Dessa ord från Jan Björklund var om inte annat ett välkommet avbrott. Han hade ju under åtta år i regeringsställning försökt förklara de allt sämre skolresultaten med att de berodde på Socialdemokraternas skolpolitik ett decennium tidigare.

Men hur lyckat eller misslyckat det än var; Jan Björklund förnekade inte fakta på samma sätt som Anna Kinberg Batra och Moderaterna nu gör.

Och denna utveckling är skrämmande. Vad som helst skulle faktiskt varit bättre för AKB än att stänga öron och ögon för fakta. Och hur ogärna hon än vill lyssna till fakta så bör ett partis politik formas runt verkligheten i stället för en påhittad bild av verkligheten.

NYMartin-K-webbledartopp