manifest 3d

Att Chimamanda Ngozi Adichies feministiska manifest Brev till en nybliven förälder riktar sig till en barndomsvän från igbostammen i Nigeria, gör att de första av hennes 15 råd känns aningen självklara (rent teoretiskt) för den svenska läsekretsen: som att inte be om ursäkt för att du arbetar, att inte acceptera att det pappan gör kallas ”hjälp” eller ”barnvakt”.

Men boken växer, och hennes skrift tillför perspektiv och visar att den feministiska kampen i grunden ser rätt lika ut, även om patriarkatet visar sig på olika sätt och nivåer.

I nigerianska sociala medier diskuteras om hustrun ska laga mat åt mannen – i Sverige twittrar vi inte om det. I Nigeria finns, precis som i Sverige, könskodade traditioner (en flicka ska tydligen sopa med böjd rygg, barnen ”tillhör” mannen), som behöver ifrågasättas.

Hela världens föräldrar behöver bokens råd: Visa styrkan hos afrikaner och svarta, liksom: Berätta om afrikanska kvinnor som Ama Ata Aidoo, Dora Akunyili och Muthoni Likimani (finns en googling bort). Och så det allmängiltiga: ”Lär henne bejaka det vackra i igbokulturen och förkasta det dåliga”.

Feministiskt manifest

Brev till en nybliven förälder

Chimamanda Ngozi Adichie

Albert Bonniers förlag