Tio centimeter stora blåsor och kli över hela kroppen. Livslång allergi och tvingad att byta jobb. Det var under våren förra året som Arbetet, i flera artiklar, berättade om de stora problemen med allergi hos yrkesmålare. I takt med att konserveringsmedel i färgerna blir vanligare ökar också frekvensen av allergier.

Studier har visat att nästan all vattenbaserad färg innehåller höga halter av ämnesgruppen isothiazolinoner som är starkt allergiframkallande vid hudkontakt och som består av ämnena MIT, BIT och CMIT/MIT. När man väl utvecklat en allergi mot konserveringsmedlen tål man ingen hudkontakt med dem vilket leder till att man också blir allergisk mot en lång rad vardagsprodukter som tvål, schampo och diskmedel.

I dag släpper Kemikalieinspektionen en ny rapport där ytterligare 41 produkter från 16 företag analyserats för att ta reda på om de varit rätt klassificerade och märkta.

De undersökta produkterna är färger, tapetlim samt färger och lim riktade till barn. De flesta av produkterna var korrekt märkta. Tre av dem var dock, enligt Kemikalieninspektionen, felmärkta och borde haft en tydlig varning om att de kan orsaka en allergisk hudreaktion.

I ytterligare två fall var det osäkert om produkterna översteg gränsen där det krävs en tydlig varning.

– Det är viktigt att färg och lim med allergiframkallande ämnen har rätt klassificering och märkning. För att minska risken för allergier behöver yrkesmålare och andra användare känna till att färg och lim innehåller de här ämnena och se till att använda rätt skyddsutrustning, säger Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Men även om de flesta av produkterna var korrekt märkta så innehåller många av dom ordentligt med allergiframkallande ämnen. EU väntas under 2017 besluta om en specifik koncentrationsgräns för när produkter med ämnet MIT skulle behöva klassificeras som allergiframkallande.

Det skulle, om gränsen blir som Kemikalieinspektionen väntar sig, innebära att 27 av de 41 testade produkterna skulle behöva märkas med en varning. I dag har bara en av produkterna en sån märkning, dock på grund av ett annat ämne än MIT.

Många de vattenbaserade färgerna på marknaden har någon sorts miljömärkning som Svanen, Svalan eller EU-blomman, men det är ingen garanti för att målare och vanliga konsumenter ska slippa de allergiframkallande konserveringsmedlen. Det berättade Carola Lidén, professor på Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, för Arbetet i våras.

– Det är mer eller mindre omöjligt för dem som är allergiska mot dessa konserveringsmedel att hitta färger som de kan använda utan risk, sa Carola Lidén då.

Då menade också Målareförbundets ordförande Mikael Johansson att det mycket väl kunde bli tal om en bojkott om inte färgproducenterna tog sitt ansvar och utvecklade mindre farliga alternativ. Han efterlyste en dialog med producenterna kring produkternas innehåll. När Arbetet nu talar med honom igen har frågan inte kommit så mycket längre.

– Man kan säga att det varit mer av en monolog än en dialog. Jag upplever inte att det finns ett ointresse men det är svårt att få industrin att ta det här på allvar, säger han.

Målareförbundet har själva inga resurser till att ta fram studier. Därför efterlyser han att samhället hjälper till mer med att undersöka vilka produkter som är minst farliga. Med den informationen skulle man sedan kunna sätta press på tillverkarna genom att helt enkelt bara använda just de produkterna.

– Det är ett absolut minimikrav att vi ska veta vad det är i våra produkter. Med den vetskapen kan man också börja ifrågasätta. Men visionen är egentligen att få bort de här konserveringsmedlen helt, säger han och hänvisar till en framgångsrik bojkott på 80-talet då målarna lyckades få bort färger med lösningsmedel från marknaden.

Läs mer om farlig färg

Arbetsmiljöverket kräver riskbedömning

• ”Ofarlig” färg gör fler sjuka

• Färgerna kostade dem yrket

• Debatt: Skadliga färger måste bort

• KemI: Svalan-märket kan vara vilseledande

• KemI: Färgerna uppfyller lagkraven