LÄS OCKSÅ HRF: ”En jättepotential att värva medlemmar”

Solen skiner över Sälen och snön gnistrar i skidbackarna. Det är ”danskveckan” – den första av de fyra sportlovsveckorna, då danskarna och skåningarna fyller pisterna.

I Valleberget, det största barnområdet i Sälen och utgångspunkten för skidskolan i området Lindvallen, hjälper Olivia Cervéus ett barn i fyraårsåldern upp för rullbandsliften.

Hon är en av 180 skidlärare och totalt 750 säsongsarbetare i Sälen som är anställda av skidortsföretaget Skistar – jätten som driver Skandinaviens fem största skidanläggningar. De flesta anställda är svenska ungdomar mellan 18 och 25 år som tillbringar vinterhalvåret i Sälen eller i andra skidorter som Åre eller Vemdalen.

Ungefär 65 procent återkommer året efter och totalt gör de flesta runt två, tre säsonger innan de går vidare med livet.

Liftvakten Lisa Jansson, 22, håller ett öga på åkarna. Foto: Ulf Palm (klicka bilden för att se den större)

Olivia Cervéus är 23 år och en av de mer rutinerade anställda. Hon gör nämligen sin fjärde säsong i Sälen och sin sjätte allt som allt.

– Framför allt handlar det om skidåkningen men jag älskar också att jobba med barn. Sen att bara vara i fjällen. Det är en fantastisk miljö att vara och bo i, säger hon och tillägger att hon inte längtar tillbaka till slaskvädret i Täby där hon är uppvuxen.

När de flesta anställda är unga och bara jobbar något år eller två är det inte särskilt överraskande att de flesta inte är fackanslutna. Inte heller Olivia Cervéus. Men det är något hon funderar mer och mer på för varje säsong, berättar hon.

– Jag tror att det råder rätt så mycket okunskap om facket här. Många är nya och kommer direkt från gymnasiet.

Vad tror du att facket skulle kunna hjälpa till med?
– Dels är det lite olika på olika anläggningar kring lön och garantitid och sånt. Jag tror man skulle kunna göra det mer jämnt så att alla skidlärare får samma förutsättningar, säger hon.

Skistar har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket, med ett särskilt turismsupplement. Det ger en lägstalön på ungefär 19 000 kronor i månaden.

Anställningsbevisen för alla anställda skickas till facket för att organisationen ska kunna ha koll på att löner och förmåner följer avtalet.

– Jag skulle gärna se en lokal fackklubb i Sälen, säger Camilla Sundqvist, HR-ansvarig på Skistar. Foto: Ulf Palm (klicka bilden för att se den större)

Men företaget får ganska få synpunkter tillbaka från det fackliga hållet, berättar Camilla Sundqvist som är HR-ansvarig på Skistar.

– Dels är inte så många av våra medarbetare anslutna. Vi har heller ingen lokal klubb i Sälen vilket gör att det inte finns några frågor som drivs från vår verksamhet. Och de centrala ombuden har långt till oss, säger hon.

Camilla Sundqvist menar att samarbetet ändå fungerar bra och hon ser gärna en lokal fackklubb i Sälen.

– Absolut. Det blir mycket lättare att utveckla verksamheten när man faktiskt jobbar i den. Det handlar om att få en bra dialog mellan medarbetare och arbetsgivare. Man utformar också avtal och lokala avtal på ett annat sätt när man har en egen erfarenhet från jobbet.

Ingen anställd Arbetet talar med på promenaden runt skidsystemet eller efter liftturen upp på fjället är fackansluten. Inte heller Christoffer Wegerstedt som vänder hamburgare i en liten stugliknande kiosk i solskenet.

Han är 22 år och gör sin första säsong. Han är en av de säsongare som inte är anställd av Skistar utan av Gustavs krog som hyr sina lokaler av skidföretaget. Han har tänkt fortsätta i restaurangbranschen och har hunnit börja fundera över arbetsmiljöfrågor.

– Det är klart man tänker på det när man är ny. Det kan handla om smågrejer som stör, säger han.

– Man åker hit upp för att träffa vänner, åka skidor och ha roligt, säger 22-årige Ludvig Matton som jobbar på skiduthyrningen. Foto: Ulf Palm (klicka bilden för att se den större)

Några hundra meter bort, en bit ner för Valleberget i den gigantiska Experiumgallerian, jobbar Ludvig Matton, 22 år, med att hyra ut skidor. Han kommer ursprungligen från Uppsala och det är hans tredje säsong i Sälen. Han håller med om att de flesta som kommer till Sälen inte har frågor om arbetsmiljö eller fackföreningar i tankarna.

– Man åker upp hit för att träffa vänner, åka skidor och ha roligt, säger han.

Ludvig bor med sju andra vänner i en korridorliknande stuga som ägs av Skistar. Han jobbar fem dagar i veckan och ägnar resten av tiden till skidåkning och andra nöjen. Festandet är en stor del av säsongslivet.

– Det händer väldigt ofta. Det är väl alla medvetna om här uppe och alla tycker att det är kul.

Hur ser du på din framtid?
– Just nu gör jag det för att det är kul, sen vet jag inte om jag är kvar om två år eller tio år. Ska man vara kvar här vill man ju garanterat ha en högre tjänst i framtiden. Men tanken är nog att hitta något på hemmaplan i Uppsala, säger han.