LÄS OCKSÅ Åtal mot Nordkalk för dödsolycka

Det var i november 2011 som en 23-årig man fick skador som kostade honom livet och en 19-åring skadades allvarligt på Nordkalks anläggning i Luleå.

Vid olyckan pressades ånga och het kalk ut ur en kalkugn som skulle rengöras.

Ytterligare två personer skadades vid denna händelse, dessutom skadades en man också vid en liknande händelse tidigare under dagen.

Nu har Luleå tingsrätt dömt Nordkalk att betala tre miljoner kronor i företagsbot för det inträffade.

Dessutom ska företaget betala 40 000 kronor vardera i skadestånd till två av de skadade arbetarna, samt sammanlagt 150 000 kronor till den omkomne mannens familj.

Även en person som hade en chefsposition, med arbetsmiljöansvar, döms. Hans straff bestäms av tingsrätten till villkorlig dom samt 200 dagsböter.

Vid olyckstillfället 2011 hade man driftsproblem till följd av sintertillväxt, en oönskad biprodukt i kalkproduktionen.

Man försökte bekämpa detta genom att spola in stora mängder vatten i den heta ugnen. Olyckan skedde då kalk, ånga och värme pressades ut ur kalkugnen efter att vattnet spolats in.

Tingsrätten skriver att metoden med att spola vatten var en helt avgörande faktor för att olyckorna inträffade och vad de fick för konsekvenser. Det gjordes ingen riskanalys eller riskbedömning inför arbetet.

De som arbetade fick heller inte tillräcklig kännedom om arbetsförhållandena. Tingsrätten skriver att man finner det i hög grad sannolikt att metoden att okontrollerat spola stora mängder vatten i ugnen inte skulle använts om en seriös riskbedömning hade gjorts.

Utifrån detta döms den tidigare chefen för grovt arbetsmiljöbrott.

Tingsrätten bedömer straffvärdet till närmare 1,5 års fängelse men sänker det till ett år med hänsyn till att lång tid gått sedan händelsen. Straffet omvandlas till villkorlig dom och 200 dagsböter.

Att Nordkalk döms till företagsbot och skadestånd motiveras med att ansvariga företrädare för företaget visat oaktsamhet vid olyckan.

Rätten konstaterar att Nordkalk inte gjort vad som kunnat krävas för att förebygga det inträffade.

Gustaf Seppelin Solli fick mycket svåra brännskador vid olyckan. Han har sedan dess framträtt och pratat om händelsen i åtskilliga sammanhang.

Han säger i dag till Dagens Arbete att det är bra med en fällande dom, men att han hade hoppats på mer kännbara straff.