LÄS OCKSÅ Marie Nilsson föreslås bli ny ordförande för IF Metall

Inför Livs kongress i maj finns endast en kandidat till ordförandeposten efter att alla nomineringar kommit in: 52-åriga Eva Guovelin. I dag är hon tredje ordförande för förbundet. Blir hon vald skulle hon bli den första kvinnan på ordförandeposten i Livs, skriver Mål och medel.

– Det är en viktig signal, att även kvinnor i vårt förbund har möjlighet att bli förbundsordförande, säger Eva Guovelin till tidningen.

Hon har stor erfarenhet av fackligt arbete, för snart 30 år sedan valdes hon till klubbordförande på Cloetta och 2005 valdes hon till tredje ordförande i Livs och tog plats i förbundets arbetsutskott.

– Jag vet vad jag ger mig in på även om det är en ny roll. Jag är fullt medveten om att det är ett tufft och utmanande jobb som måste göras, säger hon till Mål och medel.

Även IF Metall kommer i vår att hålla kongress och kan då också välja sin första kvinnliga ordförande, Marie Nilsson, vilket Arbetet rapporterat om tidigare.

Det tredje LO-förbundet i sammanslutningen Facken inom industrin, GS-facket, leds av Per-Olof Sjöö som fick nytt förtroende som ordförande under GS-kongressen i fjol.

Eva Guovelin är gift med LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

LÄS OCKSÅ Flera historiska beslut under GS kongress