Under 2016 beviljades drygt 3 900 arbetstillstånd till yrken som högst kräver en kortare utbildning eller introduktion. Större delen rörde jobb som bärplockare, plantörer eller liknande. I framtiden bör dessa jobb gå till personer som redan bor i Sverige, skriver Mikael Damberg tillsammans med LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt.

– Jag tror att den typen av jobb måste användas för att sätta folk i arbete som har kommit till Sverige, säger Mikael Damberg till TT.

Nästan 163 000 människor sökte asyl i Sverige 2015. Människor som behöver arbete, säger Mikael Damberg.

– Varav en del har en väldig kort utbildning och liten språkkunskap. Det är extra viktigt att de kommer i jobb snabbt. Då är den här typen av arbetsmarknad väldigt viktig. Då tycker vi att det är rimligt att man ändrar lagen om arbetskraftsinvandring.

TT: Ska man locka eller tvinga folk till att plocka bär i Norrland? De kanske inte är bosatta i närheten.
– Det finns regler i dag att man inte får stöd om man inte tar jobb.

Mikael Damberg bedömer risken som liten att det skulle innebära löner under svensk standard för människorna som tar de aktuella låglönejobben.

– Ett tag fanns det problem med villkoren, men nu finns det kollektivavtal som är tecknade för flera av de här grupperna på svensk arbetsmarknad.

Damberg vill samtidigt göra en satsning på att få kvalificerad arbetskraft till svenska bristyrken.

– Vi kommer att behöva jobba mer med rekrytering av kvalificerad personal från länder utanför EU. Där är processerna inte bra i dag.

Mikael Damberg skrev inte under debattartikeln som minister. Regeringen har officiellt ingen åsikt om förslagen i debattartikeln. Först ska de tas upp på S-kongressen i april.

– Jag tänker inte hoppa över den ordningen, säger Mikael Damberg.

Regeringens andra parti, Miljöpartiet, är inte med på socialdemokraternas och LO:s förslag om att ändra reglerna för arbetskraftsinvandring.

– Nej, vi har samma position som tidigare. Och det här är väl samma position som socialdemokraterna har haft i många år också, säger Miljöpartiets talesperson Maria Ferm till TT.

– Vi tycker att dagens regelverk är värdefullt och vi jobbar naturligtvis på olika sätt för att förbättra det och förhindra att människor utnyttjas och för att korta handläggningstiderna, säger Ferm.