Marcus Strandberg. Foto: Eva Lie

”Det är inget avtal vi är nöjda med” säger Marcus Strandberg, klubbordförande på Icas lager i Helsingborg. Där finns redan ett företagsavtal som ger generösare arbetstidsramar än kollektivavtalets.

LÄS OCKSÅ Arbetstider i arbetsgivarnas skottlinje – Arbetet granskar

Sedan 2009 finns ett företagsavtal som delvis ersätter partihandelsavtalet på Icas lager. Arbetarna kan schemaläggas 362 dagar om året, dygnet runt. Redan efter första året med avtalet menade facket, enligt tidningen Handelsnytt, att det fanns brister i den enskildes möjlighet att påverka.

– Medarbetarna har inte mycket att säga till om, säger Marcus Strandberg, klubbordförande på Icas lager i Helsingborg sju år senare.

Han lyfter fram att lagerarbetarna nu kan schemaläggas på röda dagar. De får kompensationsledigt för det, men har begränsat inflytande över när ledigheten kan tas ut.

– Jag tycker nog vi ska få vara lediga den tiden vi vill och behöver. Många har familj och barn, de ska umgås med dem också, säger Marcus Strandberg.

Han tycker inte att Icas avtal är någon bra förebild, även om partihandelsavtalet kan behöva förnyas.

– Att avsäga sig vetorätten är inte vägen att gå, säger han.

Vetorätt innebär att det lokala facket måste gå med på arbetstider utanför de ordinarie tider som regleras i partihandelsavtalet; 7-18 på vardagar och 7-12 på lördagar. Marcus Strandberg minns tiden då detta gällde på Ica, innan 2009.

– Inför röda dagar fick man sätta upp sig om man ville jobba. Det var aldrig några problem. Vi hade ett lokalt avtal om ob om man jobbade en röd dag, säger han.

Har ni vunnit något på företagsavtalet?
– Vi har marginellt högre ob än i kollektivavtalet.

Läs mer om arbetstid

Hela listan: Så mycket vill arbetsgivarna kunna utöka placeringen av anställdas ordinarie arbetstid

Träarbetaren: ”Företagen kommer att utnyttja det här utan hänsyn till våra hemförhållanden”

Facket och arbetsgivarna bråkar om flexibla arbetstider

Ledare Special: Det handlar striden om arbetstider om – Martin Klepke