– Är man utbildad vet man vad som ska göras och kan sköta det själv, säger Roger Lundquist. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Roger Lundqvist slipar en stor spacklad yta för hand. Han jobbar med justeringar på nybyggda studentlägenheter i Älvsjö. – Det verkar som det blivit petigare och petigare. Det är mer noggrant nu, säger han.

Det är 286 studentlägenheter i två hus som byggts. De nya husen står tätt intill en äldre kontorsfastighet mittemot ingången till Älvsjömässan. Efter besiktningen gör nu målarna justeringarna. Det kommer att ta en månad. Roger Lundqvist arbetar tillsammans med en kollega. De gör jobben i varsitt hus.

– Är man utbildad vet man vad som ska göras och kan sköta det själv.

Dessutom är den här typen av jobb en nedtrappning jämfört med ackordsarbetet och det kan göra att kroppen håller bättre fram till pensionen, förklarar han.

– Men justeringar kan kräva tålamod och vara påfrestande. Då är det bara att bita ihop och göra det.

I en annan lägenhet finns en skada uppe under taket över köksskåpen som Roger Lundqvist målar över. Han doppar rollern i färgburken, vänder på den och slår av överskottsfärg.

– Man har lärt sig att måla på fri hand så att det inte kommer någon färg på taket. Det är det viktigaste i det här jobbet – att se till att inte kladda ner det som inte ska målas.

Färgerna är inte längre så skadliga. De flesta är vattenbaserade och målarna får inte skölja ur penslar och roller i vatten. Roger Lundqvist stoppar rollern och penseln i varsin plastpåse för att de inte ska torka till nästa gång han ska använda dem.

Jobbet förändras. Tidigare jobbade han mycket med renoveringar och ombyggnader. Nu är det nästan bara nybyggnationer.

Tidigare tapetserades många väggar. Numera målas nästan alla väggar. Han säger att tapeter är mycket mer känsliga för skador och om en tapetserad vägg blir skadad är det svårare att rätta till det än en målad vägg.

– Jag tycker det är snyggt med en blandning som till exempel en tapetserad fondvägg och målade väggar.

Jobbet i Älvsjö pågår några veckor till. Sedan ska Roger Lundqvist och hans arbetskamrat till jobb någon annanstans. De vet inte var. Det är deras arbetsgivare som bestämmer.

– Jättejobbigt, man vet ju aldrig var man hamnar på nästa jobb.

Göran Jacobsson

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Roger Lundqvist

År i yrket: 35.

Ålder: 62 år

Bor: i Stuvsta i Huddinge.

Lön: 34 000 kronor i månaden.

Utbildning: Bristyrkesutbildning till målare, var utbildad elektriker men det vill jag inte jobba med.

Bäst med jobbet: Det är ganska fritt. Får planera på egen hand. På arbetsplatserna är man ofta själv. Arbetsledarna kommer bara då och då. Det mesta med dem sköter man på telefon.

Sämst: I slutet av byggtiden är många yrkesgrupper inne samtidigt. Man står på varandra och då kan det vara svårt att göra snygga jobb.

Om målare

Antal yrkesaktiva: Cirka 10 000.

Utbildning: Vanligast är gymnasiets byggprogram med inriktning på måleri i tre år plus två år som lärling. Det är också möjligt att utbilda sig hos ett företag – fyra år som lärling.

Löner: Genomsnittet för samtliga är 31 900 kronor i månaden. Ackordsarbetarna tjänar 35 700 kronor i genomsnitt och de med tidlön har 30 300 kronor.

Framtidsutsikter. Goda.

Källa: Målareförbundet.