LÄS OCKSÅ Förslaget om offentlig upphandling –  det handlar det om

Den 30 november röstade riksdagen ner regeringens förslag om att kollektivavtalsliknande villkor ska gälla vid upphandling. Omröstningen föregicks av en lång tids intensiv debatt. Redan när Sverigedemokraterna tog avstånd från förslaget under hösten stod det klart att det troligtvis skulle falla.

Regeringspartierna tillsammans med Vänsterpartiet såg stora fördelar med att myndigheter ska ställa krav på arbetstid, lön och semester i nivå med kollektivavtalens lägstanivå. Allianspartierna och Sverigedemokraterna pekade i stället på betydande krångel, osäkerhet och att det skulle försvåra för småföretag som sällan har kollektivavtal.

LÄS OCKSÅ ”Högst beklagligt att den paragrafen ströks”

När förslaget hade fallit började regeringen skissa på ett alternativ. Både ansvariga civilministern Ardalan Shekarabi och Västerpartiets Ulla Andersson har pekat på att dryga EU-böter kan vänta om Sverige inte inför kraven.

Enligt regeringens lista över planerade propositioner (förslag från regeringen) skulle ett nytt förslag om arbetsrättsliga villkor i upphandling ha lämnats till riksdagen i går, den 24 januari.

LÄS OCKSÅ ”Upp till kommuner att stoppa lönedumpning”

Men enligt civilministerns pressekreterare Peter Skeppström kommer förslaget att dröja.

– Det pågår ett arbete hos oss som gör att den blir något sen för att få ihop alla delar. Det är många parter inblandade i en sån här process, säger han.

Men förslaget kommer?
– Ambitionen är att den här propositionen ska läggas, den ambitionen är fullkomligt klar. Det är olika saker som gör att tidtabellen påverkas.

Kan du säga vad som påverkar?
– Det pågår ett arbete. Det här är en jätteviktig fråga för statsrådet och arbetet är prioriterat.

LÄS OCKSÅ Riksdagsnej till arbetsrättskrav

Moderaternas presskontakt i riksdagen, Andreas Hamrin, bekräftar att det för tillfället förs samtal med regeringen om det nya förslaget om arbetsrättsliga villkor i upphandling. Men på frågan om de är nära en lösning blir svaret ”arbete pågår”.

Vänsterpartiet vill inte kommentera partiets roll i processen, men riksdagsledamoten Ali Esbati (V) säger till Arbetet:

– Vi har också kontakt med regeringen men mer än så kan jag inte säga i nuläget.

LÄS OCKSÅ Därför tänker vi rösta ja respektive nej till upphandlingslagen

LÄS OCKSÅ Fackliga röster om omstridd upphandlingslag

LÄS OCKSÅ TCO hotar anmäla Sverige