– Jag tycker att det är skitdåligt. Det är som vanligt regeringen och Wallenberggänget som åker ned trots att vi tidigare fått löfte om att vara med, säger Magnus Falk, internationell sekreterare på fackförbundet Transport.

Statsminister Stefan Löfven och handelsminister Ann Linde ska träffa Irans president Hassan Rouhani i samband med att en svensk handelsdelegation besöker Iran den 11 och 12 februari.  Med på resan är också flera svenska företag och myndigheter.

Det handlar främst om att främja svensk export till ett land som av regeringen beskrivs ha ”en nyckelroll i regionen”.

I ett stort utspel för två år sedan gick regeringen och LO:s ordförande ut med att facken i framtiden ska få vara med och utforma den svenska handelspolitiken. Facken fick löfte om att delta i framtida handelsdelegationer.

För flera förbund inom LO och TCO är den fackliga situationen i Iran särskilt viktig. LO, Transport, Kommunal, Lärarförbundet har startat ett projekt – Plattform Iran – som går ut på att främja den fria fackföreningsrörelsen i landet.

Det iranska lärarfacket och transportarbetare och flera andra förbund har drabbats hårt då de försökt organisera sig. Flera människorätts- och internationella löntagarorganisationer har rapporterat om att fackligt aktiva fängslats och torterats.

Trots att svenska facket fått ”en stående inbjudan” från regeringen att delta i arbetet med att främja handeln med andra länder är det än så länge inte aktuellt att få följa med till Iran.

– Nej, någon inbjudan att följa med till Iran har vi inte fått, uppger LO:s pressenhet.

– TCO har inte heller fått frågan om att följa med till Iran. Även vi har tidigare framfört önskemål till regeringen att vi vill delta i exportfrämjande resor, säger TCO:s presschef José Gutierrez och säger att en TCO-representant dock fick följa med på en handelsresa till Kenya förra året.

Inte heller Saco har fått någon förfrågan.

– Vi tycker att det vore bra om en facklig representant fick följa med. Då Tjeckiens premiärminister var på besök i Sverige i november förra året hade han med sig en facklig ledare från en av landets centralorganisationer, säger Thomas Jartsell, pressansvarig på Saco.

Utrikesdepartementet har dock inför Iran-resan gjort vissa trevare åt fackligt håll. IF Metall uppger att regeringen sonderat om förbundets ordförande Anders Ferbe vill följa med på resan. Men då hade han inte följt med i egenskap av ordförande för ett fackförbund utan i rollen som styrelseledamot i Business Sweden som är en organisation vars främsta syfte är att gynna det svenska näringslivet.

– Då UD sonderade om Anders Ferbe vill följa med så krävde han att i så fall få träffa fackliga representanter från Iran. Men vi har inte fått någon inbjudan till att delta i resan, säger IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll.

Facket har med andra ord inte fått frågan. Men ännu är det inte helt spikat vilka som ska ingå i delegationen.

– Vi håller på att jobba för att få med en facklig representant på resan, säger Dahrina Agha, pressekreterare hos handelsminister Ann Linde.

Även den politiska oppositionen har kommenterat statsministerns resa till Iran. Liberalernas Birgitta Ohlsson förutsätter att mänskliga rättigheter kommer upp.

– Det är så otroligt viktigt när statsministern åker till en så stängd, förtryckande och fundamentalistisk diktatur som Iran att han är glasklar kring mänskliga rättigheter, feminism och dödsstraff, säger hon till nyhetsbyrån TT.

– Iran har en stor potential för framtiden med många unga, frihetstörstande människor. Och jag tror att de skulle känna en enorm besvikelse om statsministern från ett av världens mest öppna och demokratiska samhällen inte talar klarspråk. Jag hoppas att det inte blir samma sak som med Saudiarabien, säger Birgitta Ohlsson.