LO:s prognos: 20 000 färre medlemmar

BOMMERSVIK 20161217 Torbjˆrn Johansson, LO:s avtalssekreterare och LO:s ordfˆrande Karl-Petter Thorwaldsson vid lˆrdagens presstr‰ff med anledning av de avbrutna samtalen med Svensk N‰ringsliv om etablering fˆr nyanl‰nda. Foto Pontus Lundahl / TT kod 1005

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

LO-förbunden krympte med omkring 20 000 medlemmar under 2016, enligt preliminära siffror. Kommunal står för hälften av tappet. Samtidigt har fyra förbund vuxit.

LÄS OCKSÅ Kommunal har räknat klart – Unionen är störst

För ett år sedan kunde Jonas Ivman, ansvarig för organisering vid LO, berätta om den första ökningen av LO-förbundens medlemsantal på 20 år.

Glädjen blev kortvarig. När Kommunalskandalen briserade i januari 2016 valde många kommunalare att lämna sitt förbund.

Förmodligen gjorde skandalen också att förtroendet sjönk för facket i största allmänhet.

– Första halvåret 2016 tappade Kommunal många medlemmar, säger Jonas Ivman. Årets tre sista månader hämtade de in en del av tappet. Men Kommunal står ändå för hälften av LO-förbundens samlade medlemsförlust på ungefär 20 000 medlemmar det gångna året.

Jonas Ivman betonar att siffran är en prognos byggd på LO-förbundens medlemssiffror i november 2016. Först i slutet av januari har LO siffror för hela 2016.

– Men som det ser ut just nu har några förbund vuxit under 2016. Det är Hotell- och restaurangfacket, Fastighets, Byggnads och Målarna.

Mårten Martos Nilsson
08-725 52 13

Kommentera den här artikeln