Kärnfamiljen stärks av jämställdhet

STOCKHOLM 20121008 En fˆr‰ldraledig man och kvinna ‰r ute p promenad med sina barn i barnvagn i ett naturomrÂde Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / kod 10150

Foto: Pontus Lundahl/TT

Jämställda relationer bidrar till att kärnfamiljen är på frammarsch igen. Enligt forskning.se gifter sig fler högutbildade par och de skaffar fler barn. Men hos lågutbildade ökar skilsmässorna.

Stabila relationer blir allt vanligare. 1992 skilde sig 2,5 av paren i Sverige räknat på per tusen par. Tio år senare hade den siffran sjunkit till 2,2 och separerar man från en relation så gör man det allmänt senare. Det visar statistik från rapporten Families in the 21st century från tankesmedjan SNS, skriver forskning.se.

Dessutom ökar antalet födda barn. På 1990-talet föddes 1,6 barn per kvinna, men under 2010-talet har siffran stigit till 1,9 barn per kvinna. Anledningen till den förändrade familjebilden är större jämlikhet mellan könen, menar forskaren Gösta Esping Andersen.

Men utvecklingen mot mer stabila relationer gäller framförallt välutbildade grupper. Bland lågutbildade par ökar skilsmässorna och de får heller inte lika många barn.

– Utbildade grupper har lättare att ha jämlika värderingar. Det är dokumenterat hundratals gånger i forskningen. Män utan utbildning har mycket svårare att anpassa sig till nya roller, säger Gösta Esping Anderson till forskning.se

Däremot tror han att även lågutbildade kommer att gå mot att bli mer jämställda i framtiden.

– Jag tror att den enskilt viktigaste åtgärden som de skandinaviska länderna har gjort är att erbjuda barnomsorg av hög kvalitet. Det är bra på flera sätt. Dels för att det fundamentalt ändrar kvinnors roller och gör att de kan arbeta. Det är dessutom viktigt för den kognitiva utvecklingen hos barnet.

Kim Nilsson
08-725 52 20 @kimnilsson83

Kommentera den här artikeln