Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Krav på extra pensionsavsättningar diskuteras nu i alla Sekos delegationer inför avtalsrörelsen 2017. – Alla är medvetna om att den allmänna pensionen blir för liten, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

LÄS OCKSÅ Högt pris för flexpension

Ännu är det för tidigt att säga om bättre pensioner verkligen kommer att finnas med när Seko lämnar över sina yrkanden till motparterna inför vårens avtalsrörelse.

Det krav Seko i så fall kan driva gäller extra pensionsavsättningar till Avtalspension SAF-LO respektive ITP, utöver de 4,5 procent av lönen som ingår i de centrala pensionsavtalen. Sådana extra avsättningar görs redan för Sekos medlemmar i energibranschen.

Om Unionen och Sveriges Ingenjörer skulle göra upp med Almega om flexpension kan den bli en möjlighet även för en del Seko-medlemmar. Det gäller i så fall de 7 000 medlemmarna inom IT- och telekombranschen, där Seko har ett så kallat medarbetaravtal gemensamt med Unionen.

– Men vi får inte flexpensionen automatiskt bara för att Unionen får den, betonar Valle Karlsson. Vi måste förmodligen betala samma pris för den som Unionen gått med på. Då får vi ta ställning till om vi vill ha den.

Almega, Unionen och Sveriges Ingenjörer ingick en principöverenskommelse om flexpension i november, men en rad frågor återstår att lösa. De arbetsgrupper där parterna diskuterar lösningar ska vara klara den 15 december. Först den 21 december planerar Unionen att berätta om resultatet på en pressträff.