NYMartin-K-webbledartopp

2014 skapades föräldrapenningtillägget FPT. Det ger privat anställda LO-medlemmar tio procent extra av lönen under föräldraledigheten.

Men LO:s uppföljning av denna avtalade försäkring är dyster läsning. Bara åtta procent av papporna tar ut sin fulla del av försäkringen jämfört med 83 procent av mammorna.

Ändå är det vanskligt att utifrån denna skillnad dra för långtgående slutsatser om att traditionella könsroller styr.

Snarare kan bristande information om vad FPT innebär vara ett skäl, främst det faktum att tillägget faktiskt gör att familjer tjänar ekonomiskt på att dela föräldraledigheten lika.

Regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet, JA-delegationen, visade i sin slutrapport förra året att avtalade föräldraförsäkringar gör att även vid mycket stora inkomstskillnader mellan mamman och pappan så lönar det sig ekonomiskt att dela lika.

Tyvärr har bilden av förlorade arbetsförtjänster i alltför hög grad fått styra hur föräldraförsäkringen bör tas ut. Här finns en stor informationsinsats att göra för LO-förbundens medlemmar.

Familjer som planerar för ett ojämnt uttag av föräldradagar måste få information om att de då också får ut en lägre total ersättning än vad de skulle kunna få ut.